Mediji S. Koreje izvijestili o američkom vojniku koji je tamo svojevoljno pobjegao

Foto: Profimedia

Sjevernokorejski državni medij KCNA izvijestio je o američkom vojniku Travisu Kingu (23) koji je u srpnju svojevoljno prešao granicu Južne Koreje sa Sjeverom. Podsjetimo, vojnik je pobjegao u Sjevernu Koreju tijekom grupnog obilaska demilitarizirane zone.

Trebao se vratiti u SAD radi udaljavanja iz vojske nakon što je odslužio kaznu u južnokorejskom pritvoru jer je napao dvojicu Južnokorejaca i oštetio policijsko patrolno vozilo. Ispraćen je do komercijalne zračne luke izvan Seula.

Nakon što je prošao carinu King je preskočio let i umjesto toga otišao u obilazak na granicu Južne i Sjeverne Koreje. SAD je u kolovozu rekao da je Pjongjang priopćio da se King tamo nalazi. Amerikanci su pretpostavljali da se King nalazi pritvoren u Sjevernoj Koreji.

Zbog toga što je svojevoljno prešao granicu, američki dužnosnici su ga odbili klasificirati kao ratnog zarobljenika. Američki dužnosnici rekli su da Sjeverna Koreja do sada nije odgovorila na upite o Kingu.

KCNA: King je razočaran nejednakim društvom u SAD-u, doživio je rasnu diskriminaciju

"Privedeni američki vojnik Travis King ušao je u Sjevernu Koreju zbog neljudskog zlostavljanja i rasne diskriminacije unutar američke vojske", izvijestila je KCNA, prenosi Sky News.

KCNA navodi da je King bio "razočaran nejednakim društvom u SAD-u". "Sjevernokorejski istražitelji zaključili su da je vojnik prešao iz Južne Koreje namjerno i ilegalno, s namjerom da ostane na sjeveru ili u trećoj zemlji", rekla je KCNA.

Prošlog mjeseca je Kingova sestra Jaqueda Gates rekla za NBC News da njezin brat nije osoba sklona nevoljama. "Ovo je ludo. Razgovarala sam s njim 48 sati prije incidenta na granici. Sve mi to zvuči izmišljeno", rekla je.

Kingov ujak, Myron Gates, rekao je za ABC News u kolovozu da je njegov nećak, koji je crnac, doživljavao rasizam u vojsci i da, nakon što je proveo neko vrijeme u južnokorejskom zatvoru, nije sebi nalikovao.

"Sjeverna Koreja ga možda želi poslati u treću zemlju"

Pentagon je rekao da ne može potvrditi autentičnost Kingovih navoda, kako ih je prenijela KCNA, te je i dalje usredotočen na njegov siguran povratak. Glasnogovornik Zapovjedništva Ujedinjenih naroda (UNC), koji nadzire granično selo kroz koje je King prešao, rekao je da nema što dodati prethodnim izjavama.

"Spominjanje Kingove spremnosti da potraži utočište u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji pokazuje da još uvijek nije jasno kamo želi ići", rekao je Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu.

Tae Yong-ho, bivši sjevernokorejski diplomat, a sada južnokorejski zakonodavac, rekao je da opis Kinga u sjevernokorejskim državnim medijima kao "ilegalnog uljeza", a ne dobrovoljnog prebjega, kao i spominjanje treće zemlje, sugerira da ga Sjeverna Koreja možda ne bi htjela zadržati dugo.

"To otvara mogućnost da ga Sjeverna Koreja pošalje u treću zemlju, gdje ga američki dužnosnici mogu preuzeti i vratiti kući ako želi", rekao je u izjavi.

King se pridružio američkoj vojsci u siječnju 2021.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.