Masivno tiskanje novca ne uspijeva potaknuti globalnu proizvodnju, zaustaviti pad cijena

Foto: 123rf

MASIVNI monetarni poticaji europske i kineske središnje banke ne uspijevaju potaknuti rast industrijske proizvodnje, zbog čega je još jednom upitno podizanje kamatnih stopa u Americi, javlja Reuters.

Pregršt danas objavljenih podataka i istraživanja pokazuje da je listopad bio još jedan u nizu mjeseci bez ohrabrujućih trendova. Nastavlja se usporavanje aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru, dok pad potražnje u Europi tjera proizvođače na smanjenje cijena.

"Mi mislimo da će biti još (kvantitativnog) popuštanja u Kini. Oni su u sredini dugačkog ciklusa koji će se vjerojatno nastaviti do kraja iduće godine," rekao je Andrew Kenningham iz Capital Economics.

"I ECB će vjerojatno najaviti nešto, kasnije u prosincu. Tamo nisu toliko zabrinuti oko rasta, koliko oko izgleda za inflaciju".

Više od polovice godine nakon što je ECB započeo s pumpanjem 60 milijardi eura svježeg novca mjesečno krojači monetarnih smjernica nemaju razloga za optimizam. Središnja banka nije niti blizu cilja postizanja inflacije do 2 posto u srednjem roku, stopa je prošlog mjeseca ostala neizmijenjena i tvrdoglavo usidrena na nuli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.