Marjan prelazi u državno vlasništvo, što će biti sa 50 radnika Park šume Marjan?

Foto: Index

ROBERT KOHAREVIĆ, ravnatelj Park šume Marjan, gradske firme koja brine o održavanju park šume iznad Splita, dočekao je danas novinare na Vidilici. Rezultati rada su, smatra, izvrsni.

"Poslovanje je izuzetno pozitivno, sve smo inspekcije uredno prošli, financijski pokazatelj pozitivni, 10 tisuća kuna, nije puno, ali nije ni zanemarivo. Niz akcija smo imali, pripremamo i par projekata, u dvije godine mog mandata vidljivi su pomaci", kaže Koharević. 

"Sve su odbacili"

Imao je par riječi za tajnika Društva Marjan Srđana Marinića, koji je protiv njega podnio čitav niz kaznenih prijava.

"Prošli tjedan dobio sam odgovor da su odbačene sve kaznene prijave koje je podnijelo Društvo Marjan i Srđan Marinić. Sada ćemo vidjeti što dalje jer naš Kazneni zakon pruža niz mogućnosti, to ću vidjeti sa svojim odvjetnicima. Izgleda da u ovoj državi svatko može svakoga prijaviti bez ikakvih posljedica. To ovdje neće biti slučaj. Svih devet kaznenih prijava protiv mene je odbačeno", otkrio je Koharević. 

Studija za neopterećene politikom

Novinari su ga pitali i za studiju o upravljanju Marjanom, koja je zamislila prekrajanje granica park šume i urbanizaciju na južnim padinama, što je izazvalo niz kritika u javnosti, a studije se neki dan odrekao i gradonačelnik Ivo Baldasar. 

"Cilj studije je bio da netko tko nije opterećen dnevnom politikom da svoje mišljenje, u kakvoj je sada situaciji Marjan i kakav bi trebao biti za desetak godina. Iz tog dokumenta uslijedit će plan upravljanja. Studija nije obavezujuća. Stručni tim izabran je temeljem natječaja. Unutra ima nekih stvari koje nisu za razmatranje, tipa promjena granica park šume. Ali povela se prevelika polemika oko nečega za što se zna kako bi trebalo izgledati", smatra Koharević. 

Kruške i jabuke

Smatra da se radi o zabuni, tj, miješanju krušaka i jabuka.

"Odrađen je niz radionica sa dionicima koji su uključeni u problematiku Marjana. Studija je izašla kroz razgovore na tim radionicama. Južne padine Marjana, zna se da su sastavni dio Marjana, nitko od nas ne razmišlja da će doći do promjene granica. Ono što takozvano Društvo Marjan cijelo vrijeme upire je program gospodarenja u kojem nisu južne padine. Marjan ima 200 hektara šumskog dijela i za njega se radi program gospodarenja za šume posebne namjene. Za 100 hektara u privatnom vlasništvu radi se program gospodarenja za šume šumoposjednika. To su dvije različite studije, miješaju se kruške i jabuke", tvrdi ravnatelj Park-šume Marjan.

"Po prvi put u svojoj povijesti Split će ostati bez Marjana"

Za kraj, upozorio je na mogućnost da djelovanje ustanove koju vodi dođe u pitanje.  

"Zahvaljujući takozvanom Društvu Marjan po prvi put u povijesti Split će ostati bez Marjana. Prijavili su Državnom odvjetništvu utvrđivanje vlasnosti čestica na samom Marjanu. 200 hektara je u vlasnosti lokalne uprave, Grada Splita, a prema Zakonu o šumama, šuma može biti ili državna ili privatna. Od 1990. godine nitko nije želio, niti smatrao potrebnim izvršiti uknjižbi, sada kada Državno odvjetništvo utvrdi stanje čestica, Marjan će postati državno vlasništvo. Državne šume održavaju Hrvatske šume. Što će biti sa mojih 50 radnika? Žao mi je što se ovo događa. Mogli smo surađivati", kazao je Koharević. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.