Malta će legalizirati gay brakove i zabraniti pravnu upotrebu rodno obilježenih pojmova

Foto: FAH
 
VLADA u Malti će uskoro legalizirati gay brakove, a najavili su i zakon kojim će zabraniti upotrebu riječi koje označavaju rod u pravnom sustavu.
 
U nacrtu zakona navodi se da će zabraniti pojmove kao što su "suprug, supruga, majka i otac" u zakonu o braku i ostalim zakonima, a zamijenit će ih rodno neutralnim pojmovima.
 
Prva država koja je zabranila "terapije za konverziju"
 
Istospolnim parovima također će dopustiti posvajanje djece. Ovaj potez je posljednji u nizu reformi s ciljem povećanja jednakosti u ovoj tradicionalnoj katoličkoj državi.
 
Malta je prošle godine postala prva država koja je zabranila "terapije za konverziju" gay osoba, kada je zakonom zabranjen svaki pokušaj "promjene, potiskivanja i eliminacije nečije seksualne   orijentacije te rodnog identiteta i izražavanja".
 
"Malta želi biti uzor ostatku svijeta"
 
Premijer Joseph Muscat je za BBC izjavio: "Malta želi ostati vodeća u LGBT i problemima građanskih sloboda, kako bi poslužila kao uzor ostatku svijeta".
 
Ako izglasa novi zakon, Malta će postati 13. država EU koja će legalizirati istospolni brak. Međutim, nadbiskup Charles Scicluna je rekao da crkva "nije protiv gay osoba" prije nego je kritizirao 
predložene promjene zakona:
 
"Zabrana upotrebe dragocjenih pojmova 'suprug i supruga', 'majka i otac' u malteškom zakonu je tužna". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.