MNOGI vole domaću hranu, no ne stignu ili nakon napornog radnog dana nemaju volje kuhati, a upravo je to potaknulo Željku Maras da pokrene servis "Jedem doma", koji nudi rentanje kuhara - njihovi kuhari dolaze u domove klijenata i na licu mjesta pripremaju obroke.
"Na tržištu sam dvije i pol godine. Riječ je o servisu koji zapošljava kuharice i kuhare koji za klijente odlaze u nabavu namirnica i onda u njihovom domu pripremaju obroke. To može biti za svaki dan, za zaposlene ljude da prežive tjedan s kuhanim obrokom ili za neke svečane prilike. To je nekakav bazičan koncept s kojim smo mi krenuli. Na ideju sam došla tako što sam vidjela cijeli niz ljudi koje poznajem kako muku muči s tim kuhanjem. Mi sada zapošljavamo četvero kuhara i kuharica. Osim kućanstava, imamo i nekoliko veleposlanstava, ali i poslovne klijente kojima pripremamo obroke”, kaže Željka.
Unajmljivanje kuhara nije nepoznanica u Hrvatskoj
Iako unajmljivanje kuhara nije nepoznanica ni u Hrvatskoj, Željka kaže da se njihova usluga ipak razlikuje po tome što oni nude usluge svakodnevnog kuhanja, a ne samo za posebne prilike.
"Rent-a-chef ili kuhanje po kućama nije nepoznato u Hrvatskoj. Brojni hrvatski chefovi, od onih najpoznatijih do manje poznatih, već godinama organiziraju privatne večere. No ono na čemu mi temeljimo svoj posao jest svakodnevno kuhanje. Lijepo je priuštiti si vrhunskog chefa za neku posebnu prigodu, no teško je zamisliti da će vam poznati kuhar ponedjeljkom kuhati grah, raditi sarme ili razvlačiti štrukle koje ćete zamrznuti i ispeći kad vas iznenade gosti", kaže Željka.
Temelj ponude je domaća kuhinja
U svojoj ponudi imaju razna jela poput svinjske pečenke, pilećih bataka, rižota, dagnji na buzaru, maneštre, punjene paprike itd. Tu su i deserti poput raznih štrudli, biskvita, baklava, tiramisua…
"Temelj naše ponude jest domaća hrvatska kuhinja. To su jela koja većina ljudi povezuje s hranom skuhanom u obiteljskom okruženju. Također, za sve brojnije klijente koji su na bezglutenskom, paleo, lchf, krono ili alkalnom režimu prehrane, pripremamo obroke po navedenim principima. U nekim receptima se držimo tradicionalne recepture, neke smo malo modernizirali ili ih prilagodili pojedinom režimu prehrane, no u konačnici, radimo prema željama klijenata.
Neki vole naručiti jela i za više dana unaprijed pa ih imamo razvrstano po trajnosti: jela koja je najbolje konzumirati isti dan, jela koja mogu u hladnjaku odstajati do sutradan te ona koja se mogu zamrznuti. Imamo, naravno, i deserte. Namirnice za pripremu jela nabavljamo ujutro na dan pružanja usluge na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolac, kod provjerenih dobavljača, a ako klijent nešto potrebno za pripremu jela već ima, onda to ne nabavljamo", kaže Željka.
Širenje na restoranski biznis
Ovog ljeta servis "Jedem doma" odvažio se na iskorak u restoranski biznis. Željka i njezina ekipa vode restoran "Porto Bus" u kampu s četiri zvjezdice Mon Perin u Balama.
Također, od jeseni šire svoju ponudu. Upravo uređuju kuhinju tako da će klijentima koji nisu zainteresirani za pripremu jela u domu, ponuditi gotova jela.
"Nakon dvije i pol godine rada, sada znamo što ljudi najviše vole jesti kod kuće i dobili smo ideju ne samo kako im to skuhati nego i kako im olakšati kuhanje kod kuće. Radit ćemo jela pripremljena za kuhanje koja će onda klijenti bez previše truda sami dovršiti", kaže Željka.