Lijanoviću ukinuta presuda za gospodarski kriminal, pranje novca i utaju poreza

Jerko Ivanković Lijanović Screenshot: Al Jazeera Balkans

SUD Bosne i Hercegovine, odnosno njegov kazneni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju priopćio je danas da je Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine u kaznenom predmetu protiv optuženika Jerka Ivankovića Lijanovića i drugih donijelo rješenje kojim su uvažene žalbe branitelja optuženika Jerka Ivankovića Lijanovića, Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja i Mirka Galića.

Povodom žalbi, a primjenom članka 309. Zakona o kaznenom postupku BiH, i u odnosu na optuženike Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Miroslava Čolaka, pravnu osobu Farmer d.o.o. Široki Brijeg, Farmko d.o.o. Široki Brijeg i pravnu osobu Optimum d.o.o. Široki Brijeg, prvostupanjska presuda Suda BiH od 22.10.2018. godine u osuđujućem dijelu je ukinuta, te je određeno održavanje rasprave pred vijećem Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine Sud Bosne i Hercegovine prvostupanjskom presudom osudio je na 12 godina zatvora Jerka Ivankovića Lijanovića, nekadašnjeg ministra u vladi Federacije BiH i predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB). Proglašen je krivim za organizirani kriminal, pranje novca  i poreznu utaju, a s njim je osuđeno još osam osoba kao članovi organizirane skupine povezani s tim kaznenim djelima.  

Istrage nakon ministarskog mandata

Kaznena djela koja im se stavljaju na teret događala su se u razdoblju od 2007. do 2011. godine, a zatim je Jerko Ivanković Lijanović u ožujku 2011. postao zamjenik predsjednika vlade Federacije BiH i ujedno ministar poljoprivrede. Nakon isteka mandata protiv njega je pokrenuto više odvojenih istraga zbog sumnje u zloporabu ovlasti i počinjenja drugih kaznenih djela.

Njegova braća Slavo i Jozo također su bili optuženi za organizirani kriminal, odnosno poreznu utaju i pranje novca, a prvostupanjskom presudom je jedino Jozo oslobođen, dok je Slavi Ivankoviću Lijanoviću prvostupanjski bila izrečena kazna od 10 godina zatvora.

Prema optužnici, osnivali su tvrtke s minimalnim osnivačkim ulogom od 2000 konvertibilnih maraka koje ne bi plaćale porez, a potom su ih zatvarali i osnivali nove na koje su prenosili imovinu i opremu, dok država nikada nije mogla naplatiti dospjela dugovanja. Tužiteljstvo BiH procijenilo je da su tako oštetili proračun Federacije BiH za najmanje 6,8 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.