KAVA je danas, uz čaj, jedan od najpopularnijih napitaka. Stručnjaci procjenjuju da se u svijetu svakodnevno konzumira oko 2.25 milijardi šalica kave.
Glavni razlog njezine popularnosti svakako je to što djeluje kao stimulans. Međutim, ona ima i povoljne zdravstvene efekte, najvjerojatnije zato što je bogata određenim antioksidansima, vlaknima i mineralima. S druge strane, kava može imati i neke neželjene efekte.
>>Probali smo sve žive instant kave. Evo koja je super, a koja je užas
U ovom tekstu pokušat ćemo predstaviti sve glavne dobrobiti i rizike pijenja kave koji su potvrđeni znanstvenim istraživanjima.
Korisni sastojci kave
Jedna šalica, odnosno oko 100 ml kave bez šećera, mlijeka ili šlaga, sadrži samo dvije kalorije. Drugim riječima, kava je dijetalan napitak, ako želite da bude.
Kava sadrži snažne antioksidanse flavonoide i polifenole koji mogu pomoći u zaštiti tijela od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Tih antioksidansa u kavi je nešto više kada je ona manje pržena, no ima ih podjednako u običnoj kavi kao i u instant.
Slobodni radikali su vrsta molekula koje nastaju u određenim oksidativnim reakcijama u tijelu. Njihovo stvaranje povećava se pod utjecajem stresa, imunoloških obrana, upala, ozljeda i velikog fizičkog naprezanja. Slobodni radikali imaju neupareni broj elektrona. U normalnoj molekuli, jezgra je okružena negativno nabijenim elektronima kojih ima jednako kao pozitivno nabijenih protona.
Uklanjanjem jednog elektrona, procesom oksidacije, molekula postaje nestabilna i destruktivna te nastaje "radikalna" molekula koja napada susjedne biomolekule u sredini u kojoj se nalazi. Njezinim djelovanjem dolazi do stvaranja novih slobodnih radikala, što znači da se stvara svojevrstan začarani krug. U visokim koncentracijama slobodni radikali mogu izazvati oštećenja lipida, ugljikohidrata, proteina i nukleinskih kiselina kao što je DNA, što može rezultirati upalnim i tumorskim bolestima te dijabetesom.
Antioksidansi, koje sadrže neke namirnice poput voća, povrća, čaja i kave, neutraliziraju slobodne radikale.
Iako znanstvenici mogu dokazati da su određeni antioksidansi prisutni u zrnima kave te da oni djeluju u laboratorijskim pokusima in vitro, uključujući tumorska tkiva, za sada još nije sasvim jasno što se s njima događa kada u obliku napitka uđu u ljudsko tijelo.
Kava također sadrži i minerale magnezij i krom, a povećani unos magnezija povezan je s nižom stopom dijabetesa tipa 2.
Mogući štetni sastojci
Stručnjaci smatraju da kava ne sadrži ozbiljnije količine niti jednog sastojka koji bi sam po sebi bio loš za ljudsko zdravlje.
Kofein može uzrokovati neke kratkoročne smetnje i neugodne nuspojave, primjerice povišeni krvni tlak ili tjeskobu, no one se kod većine ljudi koji ga dobro podnose javljaju tek kada se kofein konzumira u velikim količinama od preko 500 mg ili više od pet šalica kave na dan. Dvije do tri šalice rijetko uzrokuju ove smetnje. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuju kao sigurne doze manje do 400 mg, što znači 2 - 3 šalice dnevno.
Proces prženja zrna kave proizvodi kemikaliju zvanu akrilamid, za koju se smatra da je kancerogena u velikim količinama. Jedna studija iz 2013. pokazala je da instant kava sadrži oko 358 mikrograma po kg, što je dvostruko više akrilamida nego što ga sadrži svježe pržena kava.
Međutim, smatra se da su opasne razine akrilamida najmanje 1000 puta veće od količine kojoj možemo biti izloženi u prehrani, a količina koju sadrži instant kava daleko je ispod maksimalnih razina koje preporučuje EFSA.
Kava smanjuje smrtnost od svih uzroka
Pozitivan zaštitni učinak kave potvrđen je u brojnim istraživanjima koja se provode posljednjih godina, nerijetko na velikom broju sudionika.
Britanska stranica Diabetes, ali i brojne druge relevantne medicinske stranice predstavljaju razna istraživanja koja su utvrdila da je kava povezana sa smanjenjem rizika od sljedećih bolesti:
- Kardiovaskularnih bolesti
- Dijabetesa tipa 2
- Alzheimerove bolesti
- Parkinsonove bolesti
- Kroničnih bolesti jetre
- Pretilosti
- Više vrsta raka
Jedna nova studija, objavljena 25. rujna 2022. u časopisu European Journal of Preventive Cardiology, pokazala je da su i mljevena i instant kava, kao i kava bez kofeina, osobito u količinama od 2-3 šalice dnevno, povezane sa značajnim smanjenjem pojavnosti bolesti krvožilnog sustava i smrtnosti od svih uzroka.
U toj studiji australski su znanstvenici analizirali podatke iz dugotrajnog istraživačkog projekta koji prati zdravlje stanovnika poznatog kao UK Biobank. Na početku projekta sudionici su detaljno opisali svoje prehrambene navike, uključujući uobičajenu količinu i vrstu ispijanja kave. U istraživanju je sudjelovalo čak 450.000 sudionika starijih od 40 godina koji na početku studije nisu imali dijagnosticirane kardiovaskularne bolesti, a njihovo zdravlje i smrtnost praćeni su tijekom 12-godišnjeg razdoblja.
Kava se povezuje s antikancerogenim svojstvima. Jedno veliko istraživanje iz 2017. pokazalo je da je konzumacija kave povezana s manjom pojavnošću raka želuca, raka jetre, raka debelog crijeva, raka dojke i raka štitnjače u odrasloj populaciji.
Dijabetes, demencija, Alzheimerova bolest
Studije su pokazale da kava smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 zato što održava dobru funkciju jetre i beta stanica.
Ona se također povezuje sa smanjenjem rizika za razvoj demencije i neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest.
Studija CAIDE pokazala je da je ispijanje 3-5 šalica kave dnevno u srednjoj životnoj dobi povezano sa smanjenim rizikom od demencije za oko 65 posto u kasnoj životnoj dobi.
Novo istraživanje objavljeno u časopisu Circulation American Heart Association pokazalo je da je veći unos kave povezan sa smanjenim rizikom od zatajenja srca.
Neke druge studije koje su istraživale djelovanje kave na mozak pokazale su da osobe koje piju kavu također mogu doživjeti poboljšanu motoričku kontrolu.
Moguće nuspojave i rizici
Ispijanje puno kave također može imati neke štetne učinke. Oni mogu uključivati sljedeće probleme:
Prijelomi kostiju
Neka istraživanja pokazala su da ispijanje većih količina kave kod starijih žena može uzrokovati gubitak koštane mase i veći rizik od prijeloma kostiju.
Zanimljivo je da se s druge strane čini da muškarci s većim unosom kave imaju nešto manji rizik od prijeloma kostiju.
Komplikacije tijekom trudnoće
Postoje neke studije koje upućuju na vezu između visoke konzumacije kave i gubitka trudnoće, niske porođajne težine djeteta i prijevremenog poroda.
Endometrioza
Neke studije ukazuju da bi kava kod žena mogla povećavati rizik od endometrioze, ali za sada nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili takvu vezu, a neke studije pobijaju tu vrstu nalaza.
Gastroezofagealna refluksna bolest
Ljudi koji piju puno kave mogu imati malo veći rizik od ovog stanja.
Anksioznost
Konzumacija velikih količina kofeina može povećati rizik od anksioznosti, osobito među osobama s paničnim poremećajem ili socijalnim anksioznim poremećajem. Rjeđe, kofein može izazvati maniju i psihozu kod onih koji su osjetljivi.
Stanja mentalnog zdravlja
Jedna studija zaključila je da visok unos kofeina tijekom djetinjstva može dovesti do usporavanja razvoja mozga, a druga da mogu uzrokovati smanjenje kognitivnih sposobnosti.
Izloženost toksičnim sastojcima
Godine 2015. skupina stručnjaka otkrila je relativno visoke razine mikotoksina u komercijalnoj kavi. Mikotoksini su otrovne tvari koje stvaraju gljivice, odnosno plijesni. Međutim, treba istaknuti da su zabilježene razine tih toksina daleko ispod dopuštenih te da mikotoksina može biti u mnogim vrstama hrane i napitaka.
Zaključak - više koristi nego štete
Kada se uzmu u obzir sve moguće koristi i rizici pijenja kave, zdravstvene agencije ističu da je korist značajno veća od štete, tako da FDA odobrava konzumaciju kave i navodi da ne samo da je sigurna, već može biti izvrstan dodatak zdravoj prehrani zbog velike količine antioksidansa koje sadrži.