Kirinov pročelnik pokopan je dan nakon smrti bez obdukcije. Kriminalist zgrožen

Foto/montaža: Index/FaH/123rf/Grad Virovitica

SVE je više otvorenih pitanja o smrti bivšeg pročelnika za financije u Gradu Virovitici Siniše Palma. Naime, kako su nam već prije odgovorili iz Županijskog državnog odvjetništva Bjelovar, obdukcija nije bila naložena jer mrtvozornik koji je bio na terenu nije utvrdio postojanje osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela. Odnosno, mrtvozornik je na licu mjesta utvrdio kako je nesumnjivo riječ o samoubojstvu. Palm je tako pokopan već sljedeći dan.

Čudan stav Povjerenstva za nadzor mrtvozornika

Policija ne želi otkriti tko je mrtvozornik koji je odlučio da ne treba raditi obdukciju, no saznali smo da je riječ o mladoj i neiskusnoj medicinskoj sestri iz Opće bolnice Koprivnica. Neiskustvo samo po sebi nije krimen, no čudno je za Viroviticu, koja ima veliki broj mrtvozornika, da je na teren izašla sestra iz Koprivnice.

Jučer smo razgovarali s Marijom Abalić, čelnicom Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Virovitičko-podravske županije, koja nam je rekla da je ovo tijelo još jučer donijelo odluku kako u odluci mrtvozornika da se ne radi obdukcija nema ništa sporno. Abalić nam je obećala jutros dostaviti i rješenje, no nismo ga dobili. Na izravan upit je li netko od četveročlane komisije imao izdvojeno mišljenje oko ovog slučaja, Abalić nam kaže da nije, već da su odluku donijeli jednoglasno.

To nam je bilo vrlo čudno jer je Melita Sirovica, članica tog tijela i predstavnica Virovitičko-podravske županije, za druge medije istaknula kako je u slučaju Palm riječ o propustu mrtvozornika. Sirovica je inače šefica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, no jučer, a ni danas, za Index nije htjela ponoviti izjave o tome kako je prema pravilniku obdukciju trebao naložiti mrtvozornik.

Virovitica ima 50 mrtvozornika, a zvali su sestru iz Koprivnice!?

"Na temelju vašeg upita izvješćujem vas da je za odgovore na vaše upite nadležno Povjerenstvo za nadzor nad radom mrtvozornika u Virovitičko-podravskoj županiji", rekla nam je Sikirica koja je, kao što napisali ranije, sama članica tog tijela. No nakon našeg upita Povjerenstvu i Sikirici, nastupila je šutnja. Nitko nam se više ne želi javiti na telefonske pozive.

Tijelo koje nadzire rad mrtvozornika nije nam znalo ni objasniti zašto je u ovom slučaju angažirana mrtvozornica iz OB Koprivnica kada mrtvozornika na virovitičkom području ima dosta. Prema službenim podacima, u samoj Virovitici ih ima točno 10, a u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji ih je više od 50. Palm je pronađen u ponedjeljak pa se ne mogu izvlačiti na izliku kako je, recimo, bio vikend pa je zato trebalo pozvati medicinsku sestru iz Koprivnice da obavi zadatak.

Stručnjak za sigurnost i bivši načelnik kriminalističke policije Željko Cvrtila kaže kako bi on sasvim sigurno za ovaj i druge slične slučajeve naložio obdukciju te očevid.

Cvrtila: Jedino ispravno je raditi obdukciju i očevid

"Nije ovo prvi put, do sada smo imali više ovakvih slučajeva sumnjive smrti. Glavni krivac je zakonodavac! Naime, obdukcija se radi u slučaju sumnjive smrti. I sada, ako na terenu netko procijeni da mu smrt nije sumnjiva, kao što je samoubojstvo, onda se ne radi ni očevid ni obdukcija. A to bi morali raditi", kaže za Index Cvrtila. Kako je pojasnio, prijašnji Zakon o kaznenom postupku predviđao je obdukciju i očevid za svaku nasilnu smrt. U nasilnu smrt spada i samoubojstvo.

"To je bilo jedino ispravno, zašto su to izmijenili, ne znam. Uvijek u ovakvim slučajevima imate poznatu trilemu je li riječ o nesretnom slučaju, ubojstvu ili samoubojstvu. Kroz obdukciju neke stvari postaju jasnije", kaže Cvrtila dodajući kako se kroz obdukciju može utvrditi je li u tijelu bilo nekih opijata ili ozljeda koje nisu bile vidljive na prvu.

"Vrhunska glupost"

"Ovako imate vrhunsku glupost i još gluplje postupke na terenu. Sve je to nauštrb ne samo sigurnosti nego i istine. Po meni, svaka nasilna smrt mora biti sumnjiva. Mora biti obveze očevida i obdukcija", kaže Cvrtila koji je nezadovoljan jer se opet najavljuje izmjena Zakona o kaznenom postupku, no opet je riječ o kozmetičkim izmjenama. Aktualni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković bio je, kaže Cvrtila, na desetak okruglih stolova u vezi s izmjenama ZKP-a, no on se opet bavi nekim sitnicama umjesto bitnim izmjenama i suštinskim reformama.

Podsjetimo, na dan kad je Palm pronađen mrtav gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin objavio je da je protiv odgovorne osobe podnio kaznenu prijavu za počinjenje više kaznenih djela. Potom se doznalo da je tu prijavu podnio protiv Palma, i to za pronevjeru 17 milijuna kuna. U srijedu, 5. lipnja, Kirin je opet objavio priopćenje u kojem navodi da je još u petak, 31. svibnja, slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te da je donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe. Navodi i da je odgovorna osoba bila kockar, ali te tvrdnje nije potkrijepio nikakvim dokazima.

Vremenska linija događaja se ne poklapa

Od izvora iz Grada Virovitice doznajemo da je u petak, 31. svibnja, Kirin urlao na Palma te ga izbacio iz ureda uz svađe i uvrede. Palmu se, kako doznajemo, od tog petka gubi svaki trag, a njegovo je beživotno tijelo pronađeno u ponedjeljak. Gradonačelnik Kirin za Index je preko svoje glasnogovornice poručio da s pokojnim Palmom nije bio u kontaktu od četvrtka, 30. svibnja.

Valja na kraju naglasiti kako je u ovom slučaju vrlo važna vremenska linija događaja te činjenica da gradonačelnik Kirin tvrdi kako Palma nije vidio u petak, nego ga je zadnji put vidio dan prije, iako upućeni izvori tvrde suprotno. To otvara velike dodatne sumnje povrh onih s mrtvozornikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.