Kina nakon tri godine dopustila povratak brata i sestre u Ameriku

Screenshot: YouTube

CYNTHIA i Victor Liu sa svojom majkom bili su optuženi za "gospodarski kriminal" dok su bili u posjetu Kini kod svojih rođaka. Tvrde da su ih kineske vlasti iskoristile kao mamac kako bi privukle njihovog oca natrag u Kinu, kojega su lokalne vlasti optužile za prevaru. Tri godine nije im bio dopušten povratak u SAD. Do sada.

Kina se u prošlosti već susretala s optužbama da obične građane drže kao taoce diplomacije, ali su to žustro negirali svih ovih godina. 

Američki senator Edward Markey i Elizabeth Warren su rekli da su Cynthia i Victor "vraćeni doma nakon tri teške godine koje su proveli u raljama kineske vlade". 

Dodali su da je njihova majka, Sandra Han, također američka državljanka, zadržana u Kini, ali da čine sve u njihovoj moći da osiguraju i njezin povratak. 

Sve ovo traje od 2018. godine

Obitelj je 2018. godine otputovala u Kinu kako bi posjetila rodbinu, Cynthia je bila 27-godišnja konzultantkinja, a Victor 19-godišnji student na sveučilištu. 

Nekoliko dana poslije njihova majka odvedena je u tzv. "crni zatvor", gdje je zadržana na ispitivanju. Njih dvoje upozoreni su da također ne mogu napustiti državu te su primorani ostati. 

Za to vrijeme kineski ministar vanjskih poslova opravdao je odluku tvrdnjom da njih troje imaju dokumente koji potvrđuju da su kineski državljani te da su osumnjičeni za gospodarski kriminal. 

Cynthia i Victor za New York Times tvrde da su iskorišteni kao mamac da kineske vlasti uhite njihovog oca. Naime, njihov otac bio je izvršni direktor državne banke te ga se sumnjiči za prevaru. 

Nije im pomoglo ni to što je otac prekinuo sve kontakte s obitelji davne 2012. godine, a ni to što im je na listi 100 najtraženijih bjegunaca te je iz Kine pobjegao 2007. godine. 

Ovo nije jedini takav slučaj

Sve ovo dogodilo se u sjeni slučaja u kojem su državne vlasti pustile dvoje kanadskih državljana optuženih za špijunažu.

Michael Spavor i Michael Kovrig pušteni su svega nekoliko sati nakon što je Meng Wanzhou, glavna financijska direktorica Huaweija, oslobođena optužbi za prevaru i puštena kući. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.