Kina ipak neće legalizirati ubijanje tigrova i nosoroga. Zasad.

Foto: EPA

KINA je objavila da odgađa svoju direktivu o ukidanju zabrane za trgovinu kostima tigrova i nosoroga, nakon vala prosvjeda od strane organizacija za zaštitu okoliša. 

>> Kina opet legalizirala ubijanje tigrova i nosoroga

Podsjetimo, kineske vlasti su prije dva tjedna ponovno legalizirale trgovinu i uporabu dijelova tijela nekih ugroženih životinjskih vrsta, prvenstveno kostiju tigrova i rogova nosoroga. Zabrana koja je donesena 1993. ovom je uredbom ukinuta ako se kosti ugroženih životinja koriste u "znanstvene, medicinske ili kulturne svrhe". 

I tigar i nosorog ugrožene su vrste u divljini. Nosorozi, doduše, ne obitavaju u divljini u Kini, nego u Africi, no upravo je visoka potražnja za njihovim kostima u svrhe kineske tradicionalne medicine jedan od glavnih poticaja za krivolov koji je ovu životinju doveo do ruba izumiranja.

U kineskoj tradicionalnoj medicini pripravci od praha tigrovih kostiju i nosorogova roga smatraju se čudotvornim lijekom koji se propisuje za sve od vrućice i guše do meningitisa i nesanice.

WWF: Tigrovi i nosorozi su daleko vrjedniji od svojih dijelova

Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša World Wildlife Fund (WWF) reagirala je na kinesku legalizaciju upozorenjem da će ona imati "razarajuće posljedice". 

"Dopuštanje trgovine, čak i od životinja u zatočeništvu, moglo bi imati razarajuće posljedice za populacije bijelog nosoroga i tigra. Važno je da pošaljemo snažnu poruku kako je vrijednost populacija tigrova i nosoroga u divljini... daleko veća od vrijednosti njihovih dijelova.''

Kineski zamjenik glavnog tajnika za Državno vijeće Ding Xuedong izjavio je da je "detaljna regulacija implementacije" navedenih promjena, odnosno djelomične legalizacije, "odgođena nakon proučavanja". Ding nije dao razlog za ovu odgodu niti precizirao koliko dugo bi ta odgoda mogla trajati. "Kineska vlada odavno je predana cilju zaštite divljih životinja i ima postignuća koja je prepoznao cijeli svijet", dodao je ovaj dužnosnik.

2010. godine World Federation of Chinese Medicine Societies (Svjetska federacija udruga kineske medicine, WFCMS) objavila je kako nema nikakvih znanstvenih dokaza medicinske učinkovitosti praha od rogova nosoroga ili kostiju tigrova. Usprkos tome, vjerovanje kineskog naroda u tu metodu liječenja nije prestalo te je trgovina navedenim dijelovima tijela još uvijek izuzetno unosan posao u toj zemlji. Nažalost, i danas se na tisuće tigrova uzgaja na farmama u Kini kako bi se njihove kosti dodavale u pripravke koji, u smislu službene medicine, nemaju nikakvo pozitivno djelovanje na zdravlje čovjeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.