Kći i zet sa sjevera Hrvatske lagali da je beba rođena mrtva, baka ih otkrila

Screenshot: RTL

POTRAGA je objavila priču sa sjeverozapada Hrvatske o tome kako su kći i zet, čiji su podaci ostali skriveni, lagali baki da je dijete njene kćeri, odnosno njeno unuče, rođeno mrtvo.

No baka im nije povjerovala. Bilo joj je sumnjivo više stvari i polako je krenula istraživati. Na kraju je otkrila da je njena unučica živa i da se nalazi u jednoj socijalnoj ustanovi. Baka je zatražila i dobila skrbništvo te unučicu izvukla iz doma. No kako Obiteljski zakon zabranjuje posvajanje krvnih srodnika u ravnoj lozi, baka strahuje da će u jednom trenutku netko doći i posvojiti njezinu unuku, piše RTL.

"Porođaj je bio u osmom mjesecu, ona je mene nazvala drugi dan iz bolnice i rekla da je ona rodila i da je dobro, ali da je beba umrla. Meni je to bio strašan šok. Kako umrla, zašto umrla? Znam da je čitav tok trudnoće bio u redu? Prvo da vidim nju, a onda da se informiram što se dogodilo", kazala je Marija, baka i skrbnica djeteta.

Baki su mnoge stvari bile sumnjive

Tako je gospođa doznala da joj je prva unučica umrla pri porođaju. Iako joj je kći rekla da ne može doći u posjet u kliniku u kojoj je rodila, Mariju to nije zaustavilo, već je sjela u automobil i ne slušajući kćer, otišla u posjet.

"Oni su bili šokirani kada sam došla. Ona je odmah počela plakati. Nismo puno pričali o porođaju jer je ona još bila u šoku, slaba, bio je carski rez. Nekih pola sata sam bila u posjetu. Rekla sam da neću više smetati i da ću doći sutra ponovno i zet je odlučio da me isprati iz bolnice van. Ja sam rekla da ne mora, da su vrata na struju i da će morati ponovno zvoniti, no on je inzistirao. On je očito mene pratio da ne bi srela nekoga od osoblja i pitala što se dogodilo s bebom. I pričekao je, vidjela sam ga u retrovizoru i stajao sve dok nisam otišla autom", kazala je baka i skrbnica djeteta za RTL-ovu Potragu.

Čudni odgovori na pitanje zašto nema otpusnog pisma

Sutradan ju je kći uvjerila da ne dolazi jer će sljedećega dana ići kući te će je posjetiti pri povratku. Tako je i bilo. Još uvijek pod šokom zbog smrti unučice, Marija, inače medicinske struke, zatražila je bolničku dokumentaciju kako bi doznala uzrok smrti.  

"Oni su imali neki čudni izgovor da nisu dobili otpusno pismo jer nije bilo primarijusa koji ju je porodio. Ja pitam, a gdje je otpusnica, moraš imati otpusnicu. Nema ni otpusnice, a ne možeš izaći iz bolnice bez otpusnice. Rekli su da idu na kontrolu i tada će dobiti sve papire", kaže baka.

Mariji je od tog trenutka priča o smrti djeteta postajala sve nevjerojatnija. Prisjetila se kako ju je zet otpratio pogledom s parkirališta, kako nije razgovarala s osobljem poliklinike, na kraju je kći uspjela napustiti bolnicu bez dokumentacije...

Onda se priča počela otkrivati

Kako je ispričala, tog trenutka zapravo nije znala u što sumnja. S nestrpljenjem je čekala subotu kada će konačno vidjeti bolničku dokumentaciju.

"Oni su imali neke papire, otpusno pismo u kojem je pisalo da je rođeno mrtvo žensko dijete s čvrsto omotanom pupčanom vrpcom oko vrata. APGAR 0 od 10, dijagnoza je bila masno istaknuta. Ja sam pitala zeta gdje je nalaz obdukcije i hoćemo li raditi pokop, da ću se ja pobrinuti za to. Da budemo mi, samo najuži rod, da imaš gdje upaliti svijeću. Rekao je da će to dobiti poštom, a pitala sam, što je s tijelom? Rekao je da će to poliklinika riješiti, tijelo će se kremirati na Mirogoju i sahraniti u zajedničku grobnicu. Ja sam bila u šoku", kaže baka.

"Meni je to sve bilo čudno. Išla sam istraživati, nazvala sam neke ljude, kolegice s kojima sam studirala: znaš li koga, možeš li mi to provjeriti? Došla sam do poliklinike i rekla da sam imala uvid u takvo i takvo otpusno pismo. Oni su bili šokirani jer kod njih nikada nije bilo mrtvorođene bebe. Svaki dan sam išla sve dalje i dalje. Saznala sam da je beba živa, da se nalazi u socijalnoj ustanovi", priča baka.

Bračne nesuglasice između kćeri i zeta

Kako je ispričala baka djevojčice, između kćeri i zeta došlo je do bračnih nesuglasica. Kći je svojoj majci rekla da dijete nije muževo i baka sad pretpostavlja da je morala birati između muža i djeteta.

"Kći je meni od prvog trenutka rekla da je trudna. Nikakvih komplikacija u trudnoći nije bilo. U jednom trenutku mi je rekla da to nije dijete njezina muža i da će se najvjerojatnije vratiti kući, što je i napravila negdje u četvrtom mjesecu prošle godine. Bila je ovdje jedno dva mjeseca i onda je odlučila ponovno se vratiti suprugu", kaže baka.  

Kćeri koja je u tridesetima - to je bilo prvo dijete. Sa suprugom je vezu počela još u srednjoj školi. Očito je između nje i supruga došlo do nesuglasica i ona je morala birati.

"Meni je to bilo strašno. Ja volim svoju kćer bez obzira na to što je ona napravila, ali bilo mi je nezamislivo ostaviti to malo stvorenje negdje da čitav život provede po ustanovama ili da bude posvojeno, a ja sam zdrava, normalna baka koja se može za nju brinuti", kaže baka.

Zetu bilo najvažnije da se ništa ne sazna

Marija je pozvala kćer i zeta i suočila ih sa svojim saznanjima. Zetu je, kaže, najvažnije bilo da se istina ne dozna.

Brinulo ga je kako sada svima reći da su lagali i da mu je supruga zatrudnjela s drugim muškarcem. Iako se, ističe Marija, u malom mjestu poput njihova na sjeverozapadu Hrvatske sve zna i nijedna tajna ne ostaje dugo skrivena.
 
"Vidjela sam da s njima ne mogu imati nikakve kontakte. Da moram angažirati neke službe, neke institucije jer je on meni rekao ovdje na terasi da on ima cijev i u cijevi dva metka. Ja sam ga pitala: 'I… što to znači? Hoćeš ubiti mene ili sebe i svoju ženu?' Rekao mi je da to nije prijetnja, već upozorenje", priča baka.

Bitka za unučicu

Marija je tog trenutka znala da mora pronaći dobrog odvjetnika i krenuti u bitku za unučicu.

"Nakon posjeta gospođe mi smo krenuli u smjeru Centra za socijalnu skrb i jednim sveobuhvatnim pritiskom prema Ministarstvu i Centru smo uspjeli u relativno kratkom vremenu od neka tri mjeseca ishoditi da dobije pravomoćno rješenje o skrbništvu nad djetetom", kazao je odvjetnik Vladimir Tertešak.   

Prema Obiteljskom zakonu - baka ne može biti posvojitelj. A kako su kći i njezin suprug dali dozvolu za posvajanje njezine unučice, Marija strahuje da će joj u nekom trenutku uzeti dijete.

"S obzirom na to da su roditelji pod navodnicima dali pristanak za posvojenje, kažem pod navodnicima jer postoji osnovana sumnja da otac upisan u Maticu rođenih nije biološki otac. (…) U tom smislu smo prema Centru krenuli s prijedlogom za pokretanje postupka radi osporavanja očinstva oca upisanog u Maticu rođenih i postupak utvrđivanja očinstva kako bi se utvrdilo tko je biološki otac, a samim time bi i pristanak roditelja koji su dali da se dijete posvoji bio nevažeći", kazao je odvjetnik Vladimir Tertešak.  

"Posvojenje nije institut koji posvojiteljima traži dijete, nego institut koji djeci traži roditelja, onog koji je najbolji, koji najbolje može zadovoljiti dječje potrebe", kaže socijalna radnica Vlasta Grgec-Petroci, a na pitanje zašto bake i braća ne mogu posvojiti dijete, brata ili kćer ili sina, odgovara: ''Na to pitanje nema točnog odgovora, zakonodavac nije dao odgovor na to pitanje, međutim prema Obiteljskom zakonu koji je trenutno na snazi, baka i djed, odnosno braća i sestre, odnosno krvni srodnici po ravnoj liniji ne mogu posvojiti dijete."

No Vlasta Grgec-Petroci, socijalna radnica s dugogodišnjim iskustvom u pitanjima posvajanja, tvrdi da baka ima drugi način da ostane s unukom.

"Kad je postupak posvojenja u pitanju, onda se najprije provjerava mogu li baka, djed, bliska rodbina preuzeti adekvatnu brigu o djetetu. Prema tome, u ovom slučaju o kojem govorite, ako baka ima adekvatne uvjete, ako se adekvatno brine o djetetu, nema razloga za strah da bi dijete moglo biti oduzeto i dano na posvojenje, bez obzira na to što su roditelji dali suglasnost za posvojenje. Baka može kroz druge institute, kroz skrbništvo ili udomljenje nastaviti brigu o djetetu", kaže Vlasta Grgec-Petroci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.