Jure Radić: Profectus se davno sjetio kupiti zemlju i ona uopće nije blizu Pelješkog mosta!

Tekst: A.B.
Foto: Damir Krajač (Cropix)

"MENI je nevjerojatno da je moguće da u Dnevniku Hrvatske televizije izađe takva konstrukcija. Ona je definitivno smišljena konstrukcija, ona nije samo neistina. Prvo, netko je doznao da smo suvlasnici tvrtke Profectus. Pa to je činjenica koja se svakodnevno objavljuje na burzi, a to osobito vaš kolega, koji je bio dioničar IGH, ne znam je li to i danas, sigurno zna. Nemoguće je da tu činjenicu ne zna. Drugo, to zemljište nema veze s Pelješkim mostom. Nije na Pelješcu i nije blizu Pelješkog mosta. Ono je 50 kilometara od mosta", kazao je sinoć na javnoj televiziji probitačni Jure Radić, alfa i omega Instituta građevinarstva Hrvatske.

Zašto Profectusov posao izgleda sumnjivo?

Odgovarao je na pitanje je li novac, koji su IGH i Konstruktor preko tvrtke Profectus uložili u milijune kvadratnih metara zemlje u blizini mosta i popratne cestovne infrastrukture - bačen. Naime, IGH i Konstruktor su vlasnici milijuna kvadratnih metara na jugu Hrvatske, a ujedno su i projektant i glavni izvođač radova na megalomanskom Pelješkom mostu čija će se gradnja ipak odgoditi  zbog krize. Odluka je donesena nakon mjeseci Vladinog odbijanja.

Činjenica da su tvrtke koje najviše zarađuju na ovome mostu plaćenom iz džepova poreznih obveznika ujedno i vlasnici zemljišta kojemu je, upravo zahvaljujući izgradnji mosta, cijena značajno narasla izaziva sumnje da su se pri kupnji tih zemljišta okoristili povlaštenim informacijama.

Da se radi o prevari u koju je upletena i država sumnja se, pak, zbog činjenice da je kresanje javnih sredstava za radove na mostu vlastima palo na pamet tek nakon ideje o uvođenju harača na građanstvo iako se radi o projektu koji će se isplatiti kroz nekoliko desetljeća. Jedan od najbogatijih pojedinaca u Hrvatskoj, Radić, obnašao je ministarske funkcije u HDZ-ovoj vlasti devedesetih pa i to baca dodatnu sumnju da kod te stranke i danas uživa dozu naklonosti.

IGH, Konstruktor i konstrukcije

Ali Radić to naziva konstrukcijama i tvrdi da je Profectusov špurijus za kupnju zemljišta na tom području proradio davno prije nego je postojala ideja o gradnji Pelješkog mosta. Tvrdi da su optužbe za ovakav manevar namjerna laž koja nema nikakve veze s mostom, nego s rušenjem ugleda IGH i Konstruktora.

"To je u Dubrovačkom primorju, ne na Pelješcu. Profectus je to kupovao dosta davno, prije nego je i projekt Pelješkog mosta zamišljen. Totalna je konstrukcija povezivati te činjenice", kaže Radić te "priznaje" da "IGH i Konstruktor u Dubrovniku imaju i druge projekte", kako ga ne bi "opet optužili".

O samom zaustavljanju radova kazao je da mu to nije čudno te je dodao da ne zna kolika je cijena konzerviranja dosadašnjih radova na mostu dok se ponovno ne pokrenu. Kaže da bi više volio da Vlada ne "baca novac" na konzerviranje, nego da se taj novac uloži u gradnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.