Reakcije na rasistički tekst o Bosancima: "DORH treba reagirati na govor mržnje HDZ-ovca iz Makarske"

PREDSJEDNIK Ivo Josipović danas se osvrnuo na mrzilački tekst HDZ-ovog urednika Makarskog primorja u kojem je ovaj prozvao Bosance kao "nepoželjne" goste na hrvatskoj obali koji se ne mogu izbjeći.

< Pročitajte u cijelosti komentar HDZ-ovca Ćurkovića: "Gosti koji su višak"

< Koliki gad moraš biti da Bosancu natjeraš suze na oči?

"Čitam, neki s prezirom i omalovažavanjem, gotovo rasistički, govore o turistima-gostima iz susjedne BiH. Svaki je gost dobro došao u Hrvatsku, posebno prijatelji iz BiH.

Uživajući u ljepotama Hrvatske, šire prijateljstvo, stvaraju nova poznanstva, ali i jačaju naše gospodarske rezultate. Ovdje većina ljudi ne mjeri goste samo po tome koliko im je debeo novčanik.

Zato, dobro došli dragi Bosanci i Hercegovci!", napisao je predsjednik na svojoj Facebook stranici.

Koliko vrijedi Bosanac na hrvatskoj obali?

"Vikendi se ljetom pretvaraju u pohode stanovništva susjedne Bosne i Hercegovine na plaže Makarskog primorja. Deseci i stotine autobusa prevoze susjede kako bi se oni sunčali, kupali i osvježili na moru i na plažama. Sve to za vrlo mali novčani iznos. Cijeli dan, s prijevozom za 120 kuna. Od ovakvih gostiju nitko nema koristi, a stječe se i pogrešan dojam o punoj plaži i punim kapacitetima", samo je dio rasističkog komentara urednika Ive Ćurkovića.

U tekstu Ćurković iznosi vlastitu bizarnu računicu o tome koliko Bosanac vrijedi kuna na hrvatskoj obali te ih opisuje kao goste koji se toaletom koriste tek u krajnjoj potrebi. Ćurković, nažalost, nije u tome osamljen.


Sjetimo se, još prošlog ljeto na nacionalnoj televiziji urednica HTV-ovog Dnevnika Dijana Čuljak govorila je o turistima iz BiH koji samo zauzimaju mjesto na hrvatskim plažama, a ne donose nikakvu dobit.

Zbog takvih rasističkih izlijeva, naši susjedi po internetskim forumima već debelo spominju Crnu Goru i Tursku kao svoje alternativne ljetne destinacije.

Šime Lučin: DORH bi trebao regairati i pozvati autora na odgovornost

"Tekst objavljen u Makarskom primorju podsjeća me na one koji turizam promatraju na način - najbolje da mi gosti pošalju eure i ostanu kod kuće. S obzirom da su građani BiH dugo tradicionalni gosti Makarskog primorja, moram reći da me to iznenađuje", komentirao je za Index bivši ministar policije, SDP-ov Šime Lučin.

Taj tekst bi se prema njegovom mišljenju mogao tumačiti i kao govor mržnje i netolerancije. "Smatram da bi DORH trebao na njega reagirati, odnosno za mene je ovo dovoljno da se reagira i pozove autora i onoga koji je to objavio na odgovornost. Sada je na institucijama da procijene ima li tih elemenata. U najmanju ruku za taj bi se tekst netko trebao ispričati onima koji su u njemu prozvani" 

Ministarstvo turizma: Ne postoje gosti prvog i drugog reda!

Na tekst je reagiralo i ministarstvo Damira Bajsa.

"Ministarstvo turizma, kao i nekoliko puta ranije, izražava stajalište kako su svi naši gosti dobrodošli, neovisno o zemlji iz koje dolaze, te da ne postoje gosti prvog i drugog reda, a prema svima njima se mora jednako postupati. Ovo se svakako odnosi i na goste iz Bosne i Hercegovine, koji našu obalu i ove godine posjećuju u povećanom broju."

Hrvatsko novinarsko društvo također se oglasilo priopćenjem u kojem ističu kako su šokirani "neviđenim rasističkim medijskim napadom lista Makarsko primorje protiv gostiju iz Bosne i Hercegovine".

HND traži ostavke: Neka odstupe financijeri te gadarije

"Tjednik Makarsko primorje u cijelosti financira grad Makarska, a pokrenut je prije nekoliko godina da bi poslužio HDZ-u u lokalnoj predizbornoj kampanji. Profesionalna i ljudska odgovornost svakako bi nalagala da glavni urednik tog lista Ivo Ćurković smjesta da ostavku, a nema nikakve sumnje da bi bilo normalno da odstupi barem netko od makarskih dužnosnika koji predstavljaju vlasnike i financijere te gadarije", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Zdenko Duka.

Vrijeđanje drugih, onih koji im nisu po volji, uobičajilo se u Makarskom primorju, ističe se iz HND-a, pa nije uopće iznimka, i to na račun građana Makarske. "Umjesto objektivnog informiranja o događajima u Makarskom primorju, očito je nekima važnije da im list posluži u nekim regionalnim politikantskim obračunima", zaključuje se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.