Jemenski predsjenik Saleh prebačen u bolnicu u Saudijskoj Arabiji: Borbe i dalje traju

SINOĆ oko ponoći dugogodišnji predsjednik Jemena, Ali Abdullah Saleh, stigao je u saudijsku prijestolnicu Riyad kako bi zadobio adekvatnu medicinsku pomoć, nakon što je, prema prvotnim izvještajima, lakše ranjen u glavu tijekom granatiranja njegove rezidencije u petak, javlja CNN.

To znači da je njegove funkcije u zemlji preuzeo njegov zamjenik Abed Rabbo Mansour Hadi, a te informacije je za CNN potvrdio i glasnogovornik jemenske vlade.

Salehove ozljede su teže nego li se u prvi čas mislilo

Nekoliko vladinih dužnosnika koji su ozlijeđeni u napadu na predsjednikovu rezidenciju još je u petak prebačeno avionom u Saudijsku Arabiju, a  tad se "šuškalo" kako je i sam predsjednik među njima. Ta je vijest bila brzo demantirana od strane nekih jemenskih dužnosnika, a neki od njih i dalje inzistiraju na činjenici da je Saleh i dalje u Jemenu, i da tretman dobiva u vojnoj bolnici u Sani.

Najnovije informacije koje stižu iz Saudijske Arabije pak bezrezervno tvrde kako je sinoć Saleh doputovao u Ryad sa suprugom i nekim članovima obitelji, te da je odmah po slijetanju prebačen u bolnicu. Navodno su njegove ozljede ipak teže nego li se u petak mislilo.

Da li je odlazak privremen ili je Saleh zauvijek "dignuo sidro"?

Iz zemlje su sa Salehom otišli i premijer i još neki visoki funkcioneri, što bi možda mogao biti signal da bi ovaj put u Saudijsku Arabiju mogao biti nešto više od kratkotrajnog liječenja. Konkretno, možda su Saleh i njegovi najbliži suradnici odlučili zauvijek dignuti sidro i odustati od borbe.

Doduše, njegovi sin Ahmad i nećaci Ammar i Yehia, koji su zapovjednici jemenske vojske, ostali su u zemlji. Oni bi se prema najavama danas trebali sastati s privremenim predsjednikom Hadijem.

Slavlje, ali i pucnjava, na ulicama Sane


Istovremeno, tisuće su se ljudi okupile na ulicama glavnog grada Sane slaveći odlazak Saleha. Unatoč jučerašnjem okvirnom dogovoru o primirju i obustavi vatre između jemenske vojske i boraca plemena Hashid, danas su u Sani opet odjekivale eksplozije i pucnjava, a navodno je poginulo 5 ljudi.

Nemirno je opet bilo i u Taizu gdje su vladine trupe pucale po prosvjednicima i ozlijedile nekoliko ljudi.

Situacija u Jemenu tako i dalje ostaje dramatična, a naredni dani pokazat će u kojem smjeru bi se mogla odvijati budućnost ove siromašne arapske zemlje. Vršitelj dužnosti predsjednika Hadi danas se sastao s američkim ambasadorom u Jemenu, što bi se moglo protumačiti kao međunarodni "palac gore" za prijenos vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.