Izraelski ministar: Provedba ove rezolucije je jedini način za zaustavljanje rata

Foto: EPA

Izraelski ministar vanjskih poslova uputio je pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) zahtijevajući da se u potpunosti provede rezolucija 1701 te da se zajamči potpuno povlačenje Hezbolaha s juga Libanona.

Israel Katz naglasio je da Izrael "nije zainteresiran za rat velikih razmjera", ali će "poduzeti sve potrebne mjere" kako bi se obranio u skladu s međunarodnim pravom.

Izvori iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova izjavili su za Sky News da je provedba rezolucije "jedini i posljednji način za sprječavanje rata".

Što kaže rezolucija na koju se poziva Izrael?

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1701, usvojena u kolovozu 2006. tijekom Libanonskog rata, poziva na potpuno obustavljanje neprijateljstava između Izraela i Hezbolaha. Također zahtijeva povlačenje svih izraelskih snaga i oružanih skupina između Plave linije i rijeke Litani, osim UN-ovih mirovnih snaga i libanonske vojske. 

Iako je prekid vatre stupio na snagu nekoliko dana nakon usvajanja rezolucije, a izraelske snage su se povukle iz Libanona, Hezbolah i druge oružane skupine ostale su prisutne.

U svom pismu, Katz je naveo da je od napada Hamasa na Izrael 7. listopada, Hezbolah ispalio "više od 8.300 raketa, približno 1.500 protuoklopnih raketa i stotine eksplozivnih bespilotnih letjelica" na Izrael, što je rezultiralo evakuacijom 70.000 Izraelaca s juga zemlje.

"Hezbolah je odbijao bilo kakvo diplomatsko rješenje"

Katz je istaknuo da je Izrael tražio diplomatsko rješenje s Libanonom kako bi se osigurala provedba rezolucije UNSCR 1701, no Hezbolah je to odbijao kao i bilo kakav prekid vatre s okončanjem rata u Gazi.

Ministar vanjskih poslova je naglasio da su nedavni napadi na Libanon bili u samoobrani, a prošlotjedni udar na vodstvo Hezbolaha u Bejrutu bio je kako bi se "spriječio njihov plan za infiltraciju u regiju Galileje i izvršenje terorističkih napada na Izrael".

U zaključku je pozvao UN da "djeluje kako bi osigurao potpunu provedbu UNSCR 1701 te da zajamči da nema naoružanih osoba, opreme i oružja između Plave linije i rijeke Litani".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.