Izrael napao iranske mete u Siriji. Iran: "Spremni smo za rat do uništenja"

Foto: EPA

IZRAELSKI vojni zrakoplovi napali su jutros u Siriji mete iranskih snaga Quds, ogranka Revolucionarne garde, a nakon što su Sirijci uzvratili vatru, gađali su i obrambene raketne sustave sirijske vojske, objavila je izraelska vojska.

Sirijski državni mediji citirali su sirijski vojni izvor koji je rekao da je Izrael pokrenuo "intenzivan napad kroz uzastopne valove krstarećih raketa", no sirijska raketna obrana uništila je većinu "neprijateljskih meta".

Ruska vojska izjavila je da je sirijska protuzračna obrana oborila više od trideset izraelskih projektila. S druge strane, Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestio je da je u izraelskom napadu ubijeno 9boraca iranskih snaga i savezničkog Hezboalaha, kao i dvojica sirijskih vojnika. 

Iako je ovo tek posljednja u nizu brojnih izraelskih zračnih akcija u Siriji, iranska vojska ovog je puta vrlo oštro reagirala. Zapovjednik Iranskih zračnih snaga uputio je izravnu prijetnju Izraelu, prenosi Jerusalem Post.

"Naše oružane snage spremne su za rat koji će dovesti do poraznog uništenja Izraela. Spremni smo za dan kad ćemo vidjeti kraj Izraela", rekao je iranski zapovjednik.

Eksplozije na nebu iznad Damaska trajale skoro sat vremena

Svjedoci u Damasku kažu kako su se čule glasne eksplozije na nebu gotovo sat vremena.

Izraelska vojska je izjavila da je gađala "iranske Quds vojne mete u Siriji", uključujući i skladišta streljiva, lokaciju na međunarodnom aerodromu u Damasku, iransku obavještajnu lokaciju te iranski vojni kamp.

"Tijekom napada lansirani su deseci sirijskih projektila zemlja-zrak, unatoč jasnim upozorenjima da se izbjegnu takvi sukobi. Kao odgovor, ciljano je nekoliko obrambenih raketnih sustava sirijske vojske", stoji u priopćenju Izraelaca.

Izrael objavio snimku uništenja sirijske obrane

Izraelske obrambene snage (IDF) su objavile i snimke raketnih napada na sirijsku protuzračnu obranu. Izraelci tvrde kako su izveli napad kao odgovor na projektil zemlja-zemlja koji su iranske snage ispalile na izraelske položaje na okupiranoj, odnosno pripojenoj Golanskoj visoravni. Kao što se vidi na snimci koju je IDF objavio, ovaj je napad izvršen usred dana.

Ruski RT javlja kako su, prema snimci, uništeni sirijski mobilni protuzračni sustavi Pancir ruske proizvodnje. A kako izvještava američki Fox News, upozorenje koje je IDF prije napada uputio sirijskim oružanim snagama zanimljivo je jer se Izrael dosad redovito, osim u nekoliko iznimnih slučajeva, ustručavao od priznanja svojih zračnih napada na Siriju kako se ne bi dublje uvukao u osmogodišnji rat u toj zemlji.

Iranske snage Quds dio su Iranske revolucionarne garde kao njen inozemni ogranak za posebne operacije.

Napadi rano jutros uslijedili su nakon ranijih napada u nedjelju za koje Sirija kaže da ih je odbila. Izrael je, s druge strane, naglasio da je presreo projektil lansiran prema Golanskoj visoravni.

"Imamo stalnu politiku da gađamo iranske lokacije u Siriji i da naudimo svima koji žele nauditi nama", rekao je ranije izraelski premijer Benajmin Netanyahu.

Izraelska vojska poručila je da je popularno skijaško mjesto Mount Hermon u izraelskom dijelu okupirane Golanske visoravni zatvoreno na jedan dan. Dodala je kako su ostala djelovanja na sirijskoj granici "rutinska".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.