Izdvojeno mišljenje haškog suca: Šešelj nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu

HAŠKI sud odlučio je odbiti zahtjev da se Vojislava Šešelja pusti na slobodu. Zaključili su da ima dovoljno dokaza da je Šešelj poticao ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

No, predsjedavajući sudskog vijeće Jean Claude Antonetti priložio je izdvojeno mišljenje, u kojem navodi kako postoji temelj za djelomično oslobađajuću odluku. Antonetti smatra da Šešelj nije bio član udruženog zločinačkog pothvata kojeg je predvodio Slobodan Milošević.

Antonetti je kazao da je besmisleno da Šešelj mora iznositi protuargumente kako bi oborio tezu koju Tužiteljstvo nije dokazalo. Naime, sudac Antonetti uvjeren je da nema dovoljno dokaza koji bi Šešelja prokazali kao člana zločinačkog pothvata.

Obrazloženje svog izdvojenog mišljenja Antonetti će dati sutra, ali već na današnjem ročištu je podsjetio da je i Milošević bio oslobođen od optužbe za zločine u BiH, jer je zaključeno da za to nema dovoljno dokaza. "Neki su zločini iz optužnice nedovoljno dokazani", vjeruje Antonetti.

Šešelj traži ručak a ne "ono što ni svinje ne mogu jesti", a sudac da ugase "frižider" jer će se smrznuti

Predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti nakon sat i pol čitanja odluke Vijeća o Šešeljevom zahtjevu najavio je pauzu od pola sata te zamolio da se isključi klima uređaj iznad njegove glave jer kako je rekao "smrznut će se i neće moći pročitati odluku do kraja".

Na početku je rekao da odluka ima 120 stranica te da će je čitati sigurno danas popodne, a možda i sutra ako ne stigne sve danas. Najavio je da će pročitati i pregled dosadašnjeg postupka.


Napomenuo je da je odluka donesena u njegovo djelomično suprotno mišljenje od mišljenja Sudskog vijeća.

Nakon povratka u sudnicu, Antonetti je nastavio s čitanjem odluke napomenuvši kako mu je još uvijek hladno jer, kako prenosi RTS, "ovaj frižider iznad njega i dalje radi".

Da ne bi sudac Antonetti ostao glavni šaljivdžija pri čitanju odluke pobrinuo se Šešelj koji mu se obratio nakon što je sudac najavio novu pauzu za ručak. "Ja očekujem da mi se proslijedi pravi ručak, a ne da mi daju kesu iz zatvora što ni svinje ne bi mogle da jedu. Ja očekujem isti ručak kao i vi, gospodine predsjedavajući. Ako mi ne date ručak, onda to jasno i recite da svi znaju da ću ostati bez ručka", poručio je Šešelj.

Sudac mu je na to odgovorio: "Troje sudaca koji su ovdje najčešće vode dva suđenja. Što se tiče ručka svima nam je isto. Katkad popijemo samo čašu vode jer ne stignemo ručati"

Nema slobode za Šešelja

Sudsko vijeće odlučilo je da Šešelj ostaje u Haagu. Iako još nije gotovo ročište, sasvim je jasno kako Šešelj neće biti oslobođen prije nego obrana iznese svoje dokaze. Naime, sudac Antonetti je više puta ponovio čitajući odluku Vijeća kako ima dovoljno dokaza prema kojima su zločini koji se navode u optužnici zaista počinjeni te da je Tužiteljstvo iznijelo dovoljno dokaza da se postupak protiv Šešelja nastavi.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj podnio je zahtjev da se prekine njegovo suđenje te da ga Haag pusti na slobodu. Nikada do sada Haški sud nije prihvatio takav zahtjev optuženika. Suci su trebali odlučiti jesu li tužitelji donijeli i jedan valjan dokaz protiv Šešelja te je li potrebno da njegova obrana iznese svoje dokaze ili je to nepotrebno pa će vođa radikala odmah na slobodu.

Traži 10 milijuna eura odštete


U raspravi održanoj 9. ožujka Šešelj je od Haškog suda tražio i isplaćivanje odštete od 10 milijuna eura te ponovio zahtjev za puštanje, jer "Tužiteljstvo nije ništa dokazalo protiv njega".

Vođa radikala se u haškom pritvoru nalazi od 2003. godine, a sudi mu se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona te običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Objavljivao imena zaštićenih svjedoka

Šešelju je suđenje počelo u studenom 2007. godine, a u siječnju 2009. godine je dodatno optužen zbog nepoštivanja suda, jer je objavio imena i druge osobne podatke troje svjedoka čiji identitet je Haški sud zaštitio. U srpnju 2009. godine je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

U veljači 2010. godine je drugi puta optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svjedoka. Šešelj se Haškom sudu dobrovoljno predao 24. veljače 2003. godine, odmah nakon što je objavljena optužnica protiv njega. 

Prosvjedi zbog odluke Haškog suda

Nekoliko kolona automobila s pristašama radikalne stranke kružilo je oko 19 sati ulicama Beograda protestirajući zbog odluke Haškog suda da odbije zahtjev Vojislava Šešelja, javlja B92.

Iz nekoliko desetaka automobila i kombija mahali su srpskim i stranačkim zastavama s likom predsjednika stranke. Nekoliko stotina pristaša SRS-a okupilo se i ispred Željezničke stanice u Čačku. Održana je zatim prosvjedna vožnja automobilima uz trubljenje centrom grada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.