Istraživači uz pomoć satelitskih snimaka u Egiptu otkrili 17 zakopanih piramida

ANALIZOM infracrvenih snimaka Egipta, snimljenih pomoću satelita, znanstvenici su otkrili veliki broj zakopanih građevina, između ostalog i čak 17 piramida, javlja BBC.

Slike su još otkrile preko tisuću grobnica i tri tisuće drevnih naseobina diljem Egipta, a početna iskapanja već su potvrdila vjerodostojnost nekih pronalazaka, uključujući i dvije piramide.

Ovo pionirsko istraživanje pokrenula je američka egiptologinja Sarah Parcak, koja na ovom projektu radi već godinu dana. Njen tim analizira snimke satelita koji se nalazi u orbiti 700 kilometara iznad zemlje, a korištenje infracrvene tehnike omogućuje im da jasno vide različite materijale ispod površine.

"Iskapanje piramida san je svakog arheologa. Neke iskopane građevine u potpunosti se poklapaju s njihovim prikazima na slikama", uzbuđeno je kazala Parcak, uz napomenu kako je ovo tek početak iskapanja jer su mnoge građevine zakopane duboko pod zemljom.

Ovaj projekt bi mogao biti prekretnica u svijetu arheologije

Parcak se nada kako će njen projekt doprinijeti i zaštiti egipatske kulturne baštine i boljoj kontroli nad arheološkim nalazištima koja su često meta lopova.

Ovaj tehnološki napredan način istraživanja mogao bi značiti prekretnicu u svijetu arheologije, jer će istraživačima omogućiti puno preciznije podatke o potencijalno zanimljivim lokacijama.

"Indiana Jones je dio stare škole. Žao mi je Harrisone Forde, ali mnogo smo napredovali u odnosu na Indya", zaključila je za kraj Parcak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.