UZNEMIRUJUĆI VIDEO Irački vojnici u Mosulu brutalno ubijali nenaoružane muškarce i dječake

Foto: Facebook
 
IRAČKA vlada pokrenula je istragu u vezi snimke u kojoj vojnici naizgled ubijaju nenaoružane muškarce osumnjičene da su džihadisti ISIS-a poraženog u Mosulu, piše BBC.
 
Sporna snimka prikazuje muškarce u uniformama kako bacaju nenaoružanog muškarca s litice, a potom pucaju u njegovo nepomično tijelo. Glasnogovornik iračkog ministarstva unutarnjih poslova je izjavio da će odgovorni biti privedeni pravdi ako se dokaže da je snimka autentična.
 
Organizacije za zaštitu ljudskih prava izjavile su da su primile brojne izjave svjedoka o mučenju i pogubljenjima na širem području Mosula.
 
"Irački vojnici muče i ubijaju dječake i muškarce koji bježe iz Mosula"
 
Video je objavljen na blogu Mosul Eye u srijedu, dva dana nakon što je irački premijer Haider al Abadi proglasio pobjedu nad ISIS-om u Mosulu. Međutim, američke snage su izjavile da iračka vojska još uvijek traži nekoliko stotina džihadista koji bi se mogli skrivati u području starog grada.
 
Organizacija Human Rights Watch je krajem lipnja objavila izjave svjedoka koji tvrde da su irački vojnici mučili i ubijali nenaoružane muškarce i dječake koji su bježali iz Mosula. 
 
Organizacija je također izjavila da je satelitskim snimkama potvrdila lokaciju na kojoj je snimljen sporni video. Jedan od svjedoka je izjavio da je vidio dvojicu pripadnika antiterorističke jedinice kako skidaju tijelo osumnjičenog džihadista ISIS-a sa stupa, kamenuju ga i na kraju kraj njega poziraju za fotografiju. Vojnici su mu navodno kasnije pokazali video na kojem su pogubili zarobljenika. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.