I glasnogovornica Fine koja uskraćuje odgovore zaposlena je pod čudnim okolnostima

Foto: Screenshot, odgovor Fine Indexu

SAMO kroz zadnjih dvadesetak dana otkrili smo šest sumnjivo zaposlenih osoba u vrhu Fine i sada donosimo još jedno, u najmanju ruku neobično zapošljavanje, ono službenice za informiranje Irene Svaline.

Kolektivni ugovor Fine ne poznaje ovakav način zapošljavanja

Njenom zaposlenju prethodilo je istovremeno raspisivanje internog i eksternog natječaja, što je praksa koju Kolektivni ugovor Fine ne poznaje. U njemu ne piše da je moguće raspisati istovremeno i jedan i drugi natječaj. Umjesto toga, jasno piše da prvo mora ići interni natječaj, a onda eksterni. Ali to pri zapošljavanju Irene Svaline nije bio slučaj. 

Razlog zašto bi najprije trebao biti raspisan interni natječaj jest da se vidi postoji li među 3000 zaposlenih u Fini, koji su već na plaći, netko tko bi mogao obavljati taj posao.

A onda tek bi trebao ići vanjski natječaj da se potraži takva osoba izvan firme, ako se pokaže da u Fini ne postoji nitko tko bi, u ovom slučaju, mogao odgovarati na novinarske upite. Prije nego što je gospođa Svalina zaposlena u Odjelu za odnose s javnošću, već su imali dugogodišnje zaposlenike koji su bili sposobni preuzeti taj posao.

No, Fina je i tu pokušala naći opravdanje. Na pitanja o svom zaposlenju odgovorila nam je sama Svalina. Kaže da je sve tu bilo OK.

Na pitanja o svom zaposlenju odgovorila je sama glasnogovornica

"Istodobno održavanje internog i vanjskog natječaja za radna mjesta praksa je koja nije u suprotnosti s Fininim Kolektivnim ugovorom, a upotrebljava se u situacijama kada se želi skratiti vrijeme traženja kandidata, uz naglasak da se prednost uvijek daje kandidatima koji su zaposlenici Fine.

Drugim riječima, paralelno prikupljanje prijava kandidata na internom i vanjskom natječaju nije nepravilnost. Ako se na internom natječaju ne pronađe adekvatan kandidat, tek tada kandidat koji se prijavio na vanjskom natječaju ima šansu za zapošljavanje, naravno, ako udovolji svim kriterijima. Na radno mjesto eksperta za odnose s javnošću u Uredu Uprave zaposlena je u prosincu 2020. godine Irena Svalina, temeljem vanjskog natječaja, što je bilo i objavljeno na Fininoj web-stranici, u rubrici Zaključeni natječaji. S poštovanjem, Irena Svalina", poručila je Irena Svalina.

No u Kolektivnom ugovoru, njegovu članku 5., stavku 2., precizno piše da procedura mora ići. A u cijelom ugovoru nigdje se ne spominje istovremeno raspisivanje dvaju natječaja.

Istovremeno je raspisan interni i vanjski natječaj, evo zašto to nema smisla

Svalina je u Uredu Uprave Fine zaposlena od prosincu 2020. godine na radno mjesto "ekspert za odnose s javnošću". Natječaj je trajao cijelih sedam dana. Od 31. kolovoza do 7. rujna. 

Irena Svalina je osoba čije je ime bilo u popisu svih odgovora na naše upite vezane za suspektna zapošljavanja i troškove poslovanja.

Recimo, kad smo pitali koliko Fina troši na reprezentaciju u tvrtki Vrške (koja pripada kumu Uprave Fine, Draženu Čoviću), Svalina nam je, u ime Uprave, poslala sljedeći odgovor: "Pitanja smatramo apsurdnima te se zato na njih ne namjeravamo očitovati."

Dakle, ekspertica za odnose s javnošću ili njen nadređeni procijenili su da su troškovi reprezentacije apsurdno pitanje. Dobro.

Prijavili smo je povjereniku za informiranje zbog uskraćivanja informacija i povjerenik je rekao da smo mi u pravu 

Ili kad smo pitali je li bio proveden natječaj prije nego što je zaposlen direktor Darko Dušević, odgovorila je: "Nemamo komentara."

Na pitanje kolike su plaće šefovima Fine, državne financijske agencije, napisala je da to nije od javnog interesa. Prijavili smo to povjereniku za informiranje, koji je Svalini poručio da nije u pravu i da nam Fina mora dostaviti sve tražene podatke. I još uvijek to nisu učinili. Ako ne dostave podatke koje smo tražili, a koji moraju biti javni, tada je izgledno da Fini i odgovornoj osobi slijedi novčana kazna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.