Hrvatski IT u pandemiji ruši rekorde. Zaposlili 920 ljudi, krenula lavina investicija

Foto: Index / Cisex, Igor Kralj (Pixsell)

POSEBNO godišnje istraživanje CISExa, udruge koja u većem dijelu okuplja nezavisne izvoznike softvera, pokazalo je da je poslovanje hrvatskih IT tvrtka prošle godine, unatoč pandemiji, premašilo financijska očekivanja te su postavljeni čak i neki rekordi.

Ukupni prihodi članica CISExa, odnosno hrvatskih proizvođača softvera koji nastupaju na internacionalnom tržištu, prešao je 5.6 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva dostižu 2.8 milijardi kuna u 2020. godini što je za 30 posto više nego prethodne godine.

Za 30 posto porasli prihodi iz inozemstva 

"Rast prihoda iz inozemstva je 30 posto u odnosu na 2019. godinu. Posebno veseli činjenica da je udio izvoza u prihodu od prodaje po prvi puta veći od prihoda na domaćem tržištu i iznosi 53 posto prihoda od prodaje. Prosječni udio izvoza u prihodu IT industrije u Hrvatskoj iznosi 38 posto", stoji u posebnom izvještaju CISExa koji potpisuje njihov predsjednik Davor Runje, a u kojem se ističe kako su članovi njihove udruge otvorili novih 920 radnih mjesta što je za 13 posto više nego prethodne godine.

CISEx je objavio i posebnu listu tvrtki te utvrdio redoslijed po prihodu i izvozu.

Prva je tvrtka Nanobit s izvozom većim od 398 milijuna kuna, zatim ih slijede Infobip, SPAN, Končar i Rimac Automobili. U prvih deset su Asseco See, Pet minuta, Axilis, Cloudsense i Microblink.  

Stasala je nova generacija tehnoloških poduzetnika

"U posljednjih dvadesetak godina stasala je nova generacija tehnoloških poduzetnika koji su svoje ambicije željeli ostvariti u vlastitoj domovini, mada se to činilo puno težim putem. Domaće tržište mnogima se brzo pokazalo premalim za ispunjenje vlastitih potencijala te su oni svoje poslovanje krenuli širiti po cijelom svijetu. Danas ubiremo plodove tih vizionarskih poteza. Infobip je postao prvi hrvatski jednorog 2020. godine, a ubrzo su taj status stekli i Rimac Automobili. Naizgled dvije potpuno različite kompanije u dvije različite industrije, a opet toliko slične.

Njihov uspjeh je rezultat baziran na istom cilju - biti najbolji u svojoj industriji, a do toga cilja treba doći boreći se protiv konkurencije koja ima lakši dostup gotovo svakom resursu, od kapitala i lokalnih klijenta, do mnogoljudnijih tržišta rada", stoji u analizi CISExa koji podsjećaju na "senzacionalnu investiciju u 2020. godini". 

Lavina investicija krenula s Infobipom

Riječ je o vodnjanskom Infobipu koji je prošle godine prikupio više od 200 milijuna dolara u prvoj rundi financiranja od investicijskog fonda One Equity Partners. Njihova vrijednost tako je premašila milijardu dolara. 

>> Istarski Infobip krenuo po investiciju veću od tri milijarde kuna

"U narednih godinu dana uslijedila je lavina investicija i preuzimanja ukupne vrijednosti veće od USD 700 milijuna, a tempo investicija ubrzava se iz dana u dan. Ta ulaganja nisu posljedica nikakvog hypea, već kontinuirano dobrih rezultata koje izvoznici softverske industrije postižu iz godine u godinu", stoji u analizi CISExa. 

Alan Sumina, jedan od osnivača Nanobita, hrvatskog lidera IT industrije

Kao što smo već napisali, prva na listi je, kada se gledaju ukupni prihodi i izvoz, tvrtka Nanobit, najveća hrvatska tvrtka za razvijanje igara.

Nanobit: Rast prihoda veći od 100 posto 

"Za Nanobit je 2020. godina bila izuzetno dobra i ostvarili smo rast prihoda veći od 100 posto, ukupno 444 milijuna kuna, sve iz izvoza. Jasno da je u određenom djelu za to zaslužna pandemija koronavirusa i povećani interes za videoigrama. Međutim, iza nas je više od 10 godina konstantnog rasta i pandemijska 2020. je samo ubrzala ono što bi se ionako desilo. Povoljna okolnost je također bila što smo imali izdavanje nove uspješne igre početkom prošle godine", kaže nam jedan od dvojice suosnivača te tvrtke Alan Sumina dodajući kako je njihov Nanobit, sveukupno gledajući, trenutno najveći domaći IT izvoznik iz sektora J62 odnosno - Računalno programiranje, i to po pitanju prihoda. 

>> Švedski gaming gigant preuzeo Nanobit za gotovo milijardu kuna

Podsjetimo kako je Nanobit osnovan prije 13 godina, a uz Suminu osnivač je bio i Zoran Vučinić. Prošle godine ova je domaća tvrtka za čak 148 milijuna dolara postala dio švedske Stillfront grupe čime je ostvarena jedna od najvećih IT transakcija u povijesti. 

Sumina predviđa veliki skok hrvatskih IT tvrtki 

Stoga nije bilo boljeg sugovornika od Sumine na temu analize poslovnih rezultata IT sektora u Hrvatskoj. U kratkom razgovoru za Index Sumina kaže da je njegov dojam da se nalazimo u tranzicijskoj fazi domaćeg IT sektora koji ide prema razvijanju produkata. 

"Ovim listama počinju dominirati tvrtke koje se bave razvojem proizvoda, što recimo nije bio slučaj prije nekoliko godina kada su većinu izvoza činile IT tvrtke orijentirane na agencijsko poslovanje. Upravo tu vidim najveću mogućnost rasta, odnosno skaliranja poslovanja", kaže Sumina istaknuvši kako uopće nije nemoguće da tvrtke sa sadašnjih 20 do 30 milijuna kuna prihoda u svega nekoliko godina narastu na 400 do 500 milijuna kuna. 

"Na kraju krajeva i Nanobit je prije svega 6 godina imao jednu desetinu današnjih prihoda. Upravo iz tog konteksta treba gledati potencijal domaćeg IT sektora. Rijetko koja industrija može ostvariti takve stope rasta, pogotovo ako tome dodamo činjenicu da je u većini tih slučajeva riječ o izvozu", ističe Sumina zaključujući da je valjda svima jasno da je uz turizam IT industrija vrlo bitna za budućnost Hrvatske i da je pogrešno gledati njegov trenutno još uvijek relativno mali udio u ukupnom BDP-u, već potencijal kakav može imati za 5 godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.