Hrvatska zabrinuta zbog zemalja koje nisu potpisale Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja



HRVATSKA je u izjavi upućenoj Ujedinjenim narodima povodom održavanja međunarodne konferencije o nuklearnom razoružanju izrazila svoju zabrinutost zbog nekoliko zemalja koje još nisu potpisale Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

Veleposlanik Hrvatske pri UN-u Anto Nobilo, koji je potpisao izjavu, navodi da je "Hrvatska posebno zabrinuta zbog činjenice da još uvijek postoje zemlje koje nisu pristupile Sporazumu, te pozivamo te države da razmisle o potpisivanju Sporazuma kao države koje ne posjeduju nuklearno oružje".

Hrvatska pozdravila i odluku o zaustavljanju testiranja nuklearnog oružja

Izrael, Pakistan i Indija nisu potpisnice Sporazuma, dok je Sjeverna Koreja svoj potpis povukla 2003. godine i zapadne je zemlje od tada pokušavaju privoljeti da se vrati za pregovarački stol.

"Također vjerujemo da sumnjivo nuklearno naoružanje, koje posjeduju neke od potpisnica Sporazuma, treba zabrinuti jer on pridonosi procesu nuklearnog naoružavanja u svijetu", naglasio je Nobilo u izjavi, u kojoj se pozivaju sve zemlje koje još nisu potpisale ili ratificirale Sporazum o zaustavljanju nuklearnih pokusa da to učine "bez odlaganja i bez uvjeta". Među njima su Sjeverna Koreja, Egipat, Indija, Iran, Izrael, Pakistan i SAD. Ranije ovoga tjedna Indonezija je najavila ratificiranje Sporazuma o zaustavljanju nuklearnih pokusa.

U izjavi se također navodi kako Hrvatska pozdravlja odluku o zaustavljanju testiranja nuklearnog oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.