Hrvatska raj za zločince: Ubojica Ivana Galića još nije dobio ni optužnicu, a suđenje čeka na slobodi

SLUČAJ ubojstva 23-godišnjeg Ivana Galića koje se dogodilo u travnju šokiralo je javnost, a ubojica mladića Roko Kotlar suđenje čeka na slobodi te protiv njega još nije podignuta ni optužnica.

Ubojstvo se dogodilo nakon što su se Kotlar i Galić upoznali te večeri u kojoj su obišli više kafića te popili mnogo alkohola. Dvojac i Kotlarov 30-godišnji prijatelj su oko 7.10 sati došli u kafić Ivana u zagrebačkom naselju Špansko gdje su nastavili piti. Ubojica je u jednom trenutku izvadio pištolj "Crvena zastava" koji je konobarica smjestila iza šanka.

Na Facebooku bio u grupi ljubitelja revolvera 

Kada su odlučili prestati s pijankom, Kotlar je uzeo pištolj iz kojeg je, navodno, izvadio spremnik te ga repetirao. Pištolj je tada opalio i jedan metak je pogodio nesretnog Galića. On je do dolaska Hitne pomoći preminuo. Zanimljivo je kako je Kotlar, inače student Kineziološkog fakulteta, na Facebooku bio član grupe CZ-75, odnosno ljubitelja revolvera.

Ante Madunić, odvjetnik Roka Kotlara, rekao nam je kako u slučaju ubojstva Ivana Galića još uvijek traje istraga. "Optužnica još nije podignuta. Čekamo nalaze vještačenja", kazao nam je Kotlarov odvjetnik Madunić. Odvjetnik nam je potvrdio kako je Kotlar brzo nakon ubojstva izašao na slobodu. "Kotlar je nakon deset dana bio pušten na slobodu. Bio je u pritvoru dok nisu bili saslušani svjedoci. Kada su svjedoci saslušani, on je pušten na slobodu", kazao nam je odvjetnik Roka Kotlara Ante Madunić.

Kotlar zadržan samo dok je mogao utjecati na svjedoke

Istražni sudac nije smatrao kako je Kotlar opasan na slobodi, a to dokazuje i odgovor zagrebačkog državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji nam je potvrdio kako je Kotlar bio u pritvoru samo zbog utjecanja na svjedoke. Državno odvjetništvo je bilo predložilo da se Kotlara zadrži na temelju članka 102. Zakona o kaznenom postupku koji u četvrtom stavku kaže kako se pritvorenik može zadržati ako je počinio ubojstvo.

No, istražni sudac je odlučio drugačije te ga je zadržao samo na temelju stavka 1. toga istog članka koji kaže da se može ostati u pritvoru ako okolnosti upućuju na opasnost da će utjecati na dokaze i svjedoke. Na temelju toga, kada su ispitani svi svjedoci, Kotlar je mogao na slobodu, a to se dogodilo desetak dana nakon ubojstva.

Zagrebački županijski državni odvjetnik Dražen Jelenić nam je kazao i kako je u postupku protiv Kotlara u tijeku "razmatranje spisa radi donošenja odluke Državnog odvjetništva nakon provedene istrage".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.