Hrvatska pristala na medijaciju sa Slovenijom, komisija će "raditi prema međunarodnom pravu"

"HRVATSKA će prihvatiti inicijativu Europske komisije o posredovanju Ahtisaarijeve skupine", navodi se u današnjem priopćenju podijeljenom novinarima nakon sastanka državnog vrha i čelnika parlamentarnih stranaka u Državnoj rezidenciji. Dodaje se da ni skupina "trebala Hrvatskoj i Sloveniji pomoći da oblikuje Prijedlog o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu (ICJ)":

> Pusić: Čini se da ćemo u EU tek 2012. godine

"Posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnoga spora pred Međunarodni sud u Haagu, te u formuliranju prijedloga rješavanja ostalih pitanja", piše u priopćenju. Navodi se i da je Hrvatska odlučna ostvariti ulazak u Europsku uniju i čvrsto privržena razvijanju dobrih odnosa sa svim zemljama regije i uključivanju regije u ujedinjenu Europu.

Navode i da Hrvatska pozdravlja i prihvaća inicijativu koju je iznio povjerenik za proširenje EU Olli Rehn te da "u skladu s dosadašnjom praksom i temeljnim načelima djelovanja EU, Hrvatska očekuje trenutačnu deblokadu svojih pristupnih pregovora".

Na pitanje smatra li da će Slovenija i Europska komisija prihvatiti hrvatski prijedlog, premijer Sanader je rekao da je to “retoričko pitanje na koje on ne može odgovoriti”.

"Razmatrali smo i scenarij u slučaju odbijanja, ali nemam mandat o tome govoriti. Uostalom, zašto ići negativno, idemo pozitivno. Pozivamo se na sve relevantne važeće dokumente međunarodnog prava", rekao je Sanader. Predlagatelj medijacijske komisije Olli Rehn rekao je poslijepodne da pozdravlja odluku Hrvatske vlade kojom se prihvaća njegov prijedlog.

Dodao je da će komisija raditi prema međunarodnom pravu te zaključio da će se o pojedinostima dogovoriti u utorak navečer na sastanku s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom.

Slovenski ministar (ni)je zadovoljan

Slovenski ministar Žbogar rekao je poslijepodne da je Hrvatska svojom današnjom odlukom napravila korak naprijed, ali je taj korak prema njegovom mišljenju "premalen".

Rekao je da mu pojedinosti prijedloga nisu poznate, ali mu se na prvi pogled čini da hrvatskoj stajalište o obveznom međunarodnom pravnom posredovanju otežava početak medijacije.

Žbogar je također rekao da će sutra imati mogućnost za detaljniji uvid u pojedinosti prijedloga tijekom sastanka s Rehnom i Jandrokovićem u Bruxellesu.

Hrvatska prijedlog prihvatila "stisnutih zubiju"?

RTV Slovenije jutros, nekoliko sati prije prihvaćanja prijedloga, je izvijestila da je jasno kako službeni Zagreb nije oduševljen Rehnovim prijedlogom. Zagreb će, ukoliko prihvati Rehnov prijedlog, to učiniti stisnutih zubiju, samo kako mu se ne bi moglo spočitati nesuradnja s EU oko rješavanja pograničnog spora sa Slovenijom, javlja slovenska nacionalna televizija.

Ljubljanski list Delo jutros također piše o najavljenom odgovoru Hrvatske vlade koji će Bruxellesu biti poslan nakon što bude usuglašen između predstavnika Vlade i čelnika hrvatskih parlamentarnih stranaka. List piše da je hrvatska strana Rehnov prijedlog pomoći protumačila više kao sredstvo za odlučivanje o tome na kojoj će se međunarodnoj instanci odlučivati o konačnom rješenju pograničnog spora.

Međutim, nakon što je Hrvatskoj vladi ponudio prijedlog te nakon što je čuo prve reakcije iz Hrvatske, Rehn je rekao da očekuje da se države prilikom očitovanja o njegovom prijedlogu odreknu postavljanja uvjeta koji onemogućuju rad ponuđene medijacijske skupine.

Nedugo zatim izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, izrazio je mišljenje kako je Rehnov prijedlog pristran u korist Slovenije te dodao kako u toj situaciji daje podršku Hrvatskoj.

Je li rješenje (konačno) na vidiku?

Spor oko razmjerno malog kopnenog teritorija te crte razgraničenja na moru, točnije u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu) od osamostaljenja dviju država predstavlja sporne točke u službenim hrvatsko-slovenskim odnosima.

Iako većina "običnih" građana obiju zemalja u suštini nema veze sa spornim teritorijem, činjenica je da prepucavanja na relaciji Zagreb-Ljubljana otežavaju njihove međusobne odnose. S druge pak strane kako Zagreb tako i Ljubljana ustraju u tvrdnjama da su za rješenje pograničnog spora, međutim niti jedna strana nije spremna na kompromise.

Pri tom se, čini se, ne uzima u obzir činjenica da u Europskoj uniji nema granica, već se pitanje granice između Hrvatske, koja je dogurala do svega nekoliko koraka pred punopravnim članstvom EU i Slovenije, punopravne članice EU, dodatno naglašava te se time postavljaju temelji za neprijateljske i nedobrosusjedske buduće odnose između njihovih građana

A.B./I.K.
Foto: AFP/Davor Pongračić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.