Istraga na HRT-u zbog Indexova otkrića o skupoj seriji i povratka Hloverke

Foto: FaH

"NADZORNI odbor naložio je Ravnateljstvu i glavnom ravnatelju HRT-a da provedu žurnu reviziju i ispitaju sve okolnosti koje su dovele do sklapanja izvansudske nagodbe između HRT-a i "Jadran filma" u vlasništvu Vinka Grubišića, te do sklapanja ugovora o nabavi dramske TV serije od šest nastavaka 'Grička vještica', u iznosu do devet milijuna kuna", službeno je danas objavio HRT.

>> INDEX DOZNAJE HRT bez natječaja kupuje jednu od najskupljih serija u povijesti

>> NOVA SPORNA ODLUKA Uprava HRT-a prije odlaska vratila Hloverku na posao

Kako je prvi objavio Index, svega dva dana prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić odobrio je izvansudsku nagodbu s Jadran filmom, prema kojoj Prisavlje mora financirati ekranizaciju romana spisateljice Marije Jurić Zagorke "Grička vještica". Nakon Kovačića došao je v.d. ravnatelja Blago Markota koji je opet neposredno prije okončanja svog mandata potpisao ugovor o nabavi televizijske dramske serije od šest nastavaka 'Grička vještica'. Ugovor je zaključen 7. veljače ove godine i za ugovor se u javnosti nije znalo sve do objave članka na Indexu.

Grubšić: Pregovori trajali od srpnja prošle godine

Kako doznaje Index, Nadzorni odbor HRT-a nikada nije raspravljao o nagodbi s Jadran filmom. Prema Statutu HRT-a Nadzorni odbor mora odobriti sve poslove iznad deset milijuna kuna, a sudski spor s Jadran filom bio je u vrijednosti od 24 milijuna kuna i vodio se na Trgovačkom sudu.

Vinko Grubišić, prvi čovjek Jadran filma tvrdi kako ništa zapravo nije bilo sporno.

"Pregovori o Izvansudskoj Nagodbi i Ugovoru između HRT-a i Jadran filma traju intenzivno od srpnja 2016. i u njih su bile uključene sve službe i razine HRT-a  sukladno internoj  proceduri HRTa. Ugovor je prije potpisa moralo odobriti i parafirati  više službenih osoba HRTa , te detaljno  pregledati više njihovih suradnika u svim sektorima HRT-a", tvrdi Grubišić u odgovoru za Index dodajući da je Ugovor trebao biti potpisan 01.11.2016. no do toga nije došlo zbog okolnosti oko izbora v.d. ravnatelja na HRT-u.

Ugovori bez javnih natječaja

Grubišić tvrdi da ekranizacija Gričke vještice predstavlja "najprestižniji projekt za televiziju, a posebice nacionalnu televiziju".

"Da nije postignuta izvansudska nagodba, Jadran film bi projekt u cijelosti realizirao s drugim partnerima pa bi Grička vještica završila na nekoj drugoj TV, a ne HRT-u. Umjesto  serije HRT bi platio ogromnu odštetu", tvrdi Grubišić.

Podsjetimo, prije više od deset godina govorilo se o velikom zajedničkom projektu HRT-a i Jadran filma o snimanju serije. Najavljivala se serija koja bi imala 36 nastavaka, a 2009. godine tadašnji ravnatelj Vanja Sutlić bez javnog natječaja odobrio je snimanje "Gričke vještice" i ogromna financijska sredstava.

I prije 10 godina se spominjala Grička vještica

Tadašnje ravnateljstvo te kuće pravdalo se kako zbog "već otkupljenih autorskih prava" nisu morali raspisati javni natječaj pa "HRT nije mogao birati s kime će ući u taj projekt".

Odluka o dodjeli sredstava nikada nije stupila na snagu jer su tadašnji direktor programa HTV-a Domagoj Burić i tadašnji ravnatelj HTV-a Blago Markota naknadno suspendirali odluku, tvrdeći "da scenarij za seriju nije kvalitetno napravljen". 


"HRT i Jadran film su u poslovnim odnosima vezanim uz 'Gričku vješticu' još od 2008. godine Jadran film je potpisao eksluzivni Ugovor s vlasnicima prava za Gričku vješticu uloživši ogromna sredstva, dakle za nju ne postoji nikakva mogućnost 'javnog natječaja'. Grička vještica je po svim mjerilima i svim anketama, apsolutno najčitanije djelo svih vremena u razmjerima daleko širim od hrvatskih", kaže na kraju Grubišić.

I povratak Hloverke pod istragom

No, o čemu se točno radilo i je li bilo pogodovanja u ovom slučaju, koji je trebao ostati tajan, tek će se znati nakon istrage Nadzornog odbora.

Danas je Nadzorni odbor izdao i nalog Ravnateljstvu i Glavnom ravnatelju HRT-a da provedu žurnu reviziju i ispitaju okolnosti sklapanja svih ostalih izvansudskih nagodbi, koje je HRT-a sklopio tijekom 2016. i 2017. godine, uključujući i izvansudske nagodbe sklopljene u radnim sporovima.

Osim Gričke vještice tu je i nagodba oko povratka Hloverke Novak Srzić na HRT o čemu je Index također prvi pisao.

Podsjetimo, krajem siječnja  ove godine Županijski sud u Osijeku ukinuo je zbog "pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja" prvostupanjsku presudu kojom je Općinski radni sud u Zagrebu, u kolovozu prošle godine, presudio u korist HRT-a nakon tužbe bivše novinarke i urednice javne radiotelevizije Hloverke Novak Srzić. 


Od zagrebačkog Općinskog radnog suda zatraženo je novo suđenje u tom slučaju.

Novak Srzić je u izjavi za Index rekla kako je zadovoljna presudom Županijskog suda te ravnateljam Blagom Markotom, da bi se naknadno otkrilo kako se vraća na HRT i to vansudskom nagodbom.

Novak Srzić dobila je otkaz kada i Elizabeta Gojan. Gojan je vraćena na posao na HRT-u nakon što je Općinski sud u Zagrebu izrekao privremenu mjeru, kojom se traži da se dugogodišnja novinarka i urednica u roku od osam dana vrati na radno mjesto komentatorice HRT-a.

Elizabeta Gojan po toj odluci vratila se na HRT, no taj sudski postupak i dalje traje jer se HRT žalio na tu odluku. U slučaju Gojan nije bilo sudske nagodbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.