Hong Kong guši smog: Najgore do sada izmjereno zagađenje zraka

KATASTROFALNO zagađenje zraka koje je gotovo reduciralo život u gradu pogodilo je danas višemilijunski Hong Kong, zbog čega su gradske vlasti i kinesko ministarstvo zaštite okoliša apelirali na stanovnike da što manje vremena provode na otvorenom, prenosi danas britanski BBC.

Hong Kong godinama muku muči zbog teškog zagađenja zraka, uzrokovanog velikim brojem tvornica u neposrednoj blizini grada, ali još više intenzivnim prometom i velikim brojem vozila koja se svakodnevno kreću gradskim ulicama, no stručnjaci vjeruju da situaciju dodatno pogoršavaju pješčane oluje koje prolaze sjevernije od Hong Konga. Te su oluje protekla dva dana pogodile glavni grad Peking.

Gradske vlasti navode da je indeks zagađenosti zraka (indeks API, koji se temelji na mjerenju količina najopasnijih plinova, uključujući sumporni dioksid i olovo) tijekom današnjeg dana na nekoliko mjernih postaja prešao 400 jedinica i dosegao rekordne 453 jedinice, što je više nego dvostruko od graničnih vrijednosti, jer se već nakon 200 izmjerenih jedinica stanovništvu preporuča da ostane u svojim domovima i da ne izlazi na otvoreno. Za osobe sa respiratornim problemima ta je granica spuštena na 100 jedinica API-ja.

Gradske vlasti stanovnicima Hong Konga: Bježite s ulica!


Ovo su rekordne visine zagađenosti u posljednjih nekoliko godina, potvrdile su vlasti Hong Konga, koje se godinama bore sa ovim problemom, te su upozorile da bi narednih dana zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta problem mogao biti veći i da bi količine štetnih plinova u zraku mogle biti još više.

Škole su tijekom današnjeg dana djeci zabranile igru i boravak na otvorenom, a građanima se savjetuje da uopće ne borave na ulici i da ne prakticiraju sportske aktivnosti na otvorenom.

Direktor hongkonške podružnice međunarodne organizacije Prijatelji Zemlje Edwin Lau novinarima je izjavio da je kvaliteta zraka u gradu ionako loša, no da današnja situacija samo upozorava da se s aktualnim vremenskim problemima i zagađenjem grad očito ne zna dovoljno kvalitetno nositi, što treba biti svojevrsni alarm gradskim vlastima da pokušaju efikasnije riješiti problem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.