Guaido najavio svoj povratak u Venezuelu. Poziva na masovne prosvjede

Foto: EPA

SAMOPROGLAŠENI privremeni predsjednik Venezuele Juan Guaido je pozvao na masovne prosvjede istovremeno kada je najavio svoj povratak u krizom pogođenu zemlju.

"Pozivam sve Venezuelance da se okupe širom zemlje sutra u 11 sati", objavio je u nedjelju na Twitteru.

Juan Guaido, kojeg je kao predsjednika priznalo više od 50 zemalja, pozvao je Nicolasa Madura da podnese ostavku. Međutim, Maduro tvrdi da je on legitimni predsjednik. Madura podupiru Kina, Rusija i Kuba.

 

Zasad je nejasno kako će se Guaido vratiti u Venezuelu i što će po tom pitanju učiniti Maduro, prenosi BBC.

Nakon što se proglasio privremenim predsjednikom, Vrhovni sud je Guaidou zabranio putovanja.

Šefica vanjske politike EU-a Federica Mogherini izjavila je kako bi bilo kakva povreda Guaidoa predstavljala veliku eskalaciju napetosti te bi naišli na međunarodnu osudu.

Guaido izvan Venezuele, Maduro zatvorio granice

Nakon što je prošli mjesec prešao granicu s Kolumbijom, Guaido je obišao nekoliko zemalja Latinske Amerike. U Kolumbiji se susreo s američkim potpredsjednikom Mikeom Pencom i novim brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Podsjećamo, Guaido se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom u pokušaju da smijeni Madura. Maduro je, u međuvremenu, zatvorio granice s ciljem da zaustavi humanitarnu pomoć koju je oporba zatražila. Prošlog mjeseca najmanje su dvije osobe poginule u sukobima između vojnika i prosvjednika. 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.