Grbin uzeo naknadu za odvojeni život, a živi sa ženom: "To je moje pravo po zakonu"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON što je objavljeno da SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Arsen Bauk koriste sve povlastice političara, pa tako više od 10 godina žive u Zagrebu s obiteljima, a nisu promijenili prebivalište, oglasio se šef SDP-a Grbin.

Grbin, koji je rodom iz Pule, godinama živi u Zagrebu, gdje koristi službeni stan, a istovremeno prijavljuje putne troškove za Pulu. Jutarnji list je objavio da je Grbin uzimao i naknadu za odvojeni život, iako je njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena u zagrebačkom KBC-u te živi s njim. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime, kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

"Meni se danas stavlja na teret da koristim nešto što je moje pravo koje proizlazi iz zakona. Podsjetit ću da je SDP-ova vlada ukinula brojna prava koja su pripadala državni dužnosnicima. SDP je smanjivao prava, ograničavao, a danas ja kao zastupnik ona koja su ostala koristim. Ako je to problem, ajmo urediti ta prava na način koji neće otvarati nekakva pitanja, stvarati nikakve smetnje", rekao je Grbin.

Postavlja se pitanje gdje točno Bauk i Grbin žive, pitali su novinari.

"To je pitanje na koje bih i sam volio znati odgovor. Kad gledam gdje sam sve bio u zadnja dva mjeseca, odgovorio bih bio da nisam ni u Zagrebu ni u Puli. Ja sam iz Pule. Tamo sam završio osnovnu i srednju školu, došao studirati u Zagreb, vratio se u Pulu gdje sam počeo svoju profesionalnu i političku karijeru. Poslije sam biran kao saborski zastupnik koji zastupa Pulu. Ja se svojeg grada ne želim odreći. Pula je moj grad, Zagreb je mjesto gdje obnašam političku dužnost", rekao je Grbin.

"Nije pitanje jesam li prekršio zakon, nego jesam li postupao etično i moralno"

"Dijete još ne ide u vrtić, ima osam mjeseci. Većinu vremena je bilo u Puli s mamom koja je na porodiljinom. Obitelj je za Novu godinu donijela odluku da će u vrtić ići u Zagreb i nakon što smo donijeli tu odluku ja sam zatražio da mi se ukine naknada za odvojeni život. Ne jer ne bih imao pravo, nego što sam smatrao da ne bi bilo fer da je primam", rekao je Grbin.

Naknadu za odvojeni život imao je, kaže, po odluci sabora.

"Ako imamo određeno pravo koje proizlazi iz određene odluke koja očito otvara ovakve prijepore, onda je vrijeme da tu odluku konačno reguliramo", dodao je. "Mi imamo sve navedeno u imovinskim karticama. Zašto sam koristio nešto što po zakonu imam pravo? Bilo bi mi drago da do toga nije došlo. Nije pitanje jesam li prekršio zakon, nego jesam li postupao etično ili moralno", rekao je.

Na upit po čemu se njegov i Baukov slučaj razlikuje od slučaja Frka-Petešića i Banožića, kaže:

"Nismo isti. Postoji ogromna razlika, ja koristim nešto na što po zakonu imam pravo. Frka-Petešić, imamo čovjeka koji nema vezu s mjestom gdje je prijavio prebivalište. Obnovljen mu je stan i skladište, a ljudima koji su u 8. mjesecu podnijeli zahtjev za obnovu država nije u stanju dati ni odgovor".

"Izaći ću uzdignute glave"

"Odgovarat ću za svoje posljedice i izaći uzdignute glave, jer nisam niti jedan zakon prekršio. Pitanje je jesu li pravila moralna, etička...", dodaje. Zašto ih je, ako pravila nisu moralna, koristio, pitali su novinari.

"Vi meni stavljate na teret, i to je legitimno, ja imam pravo koristiti te povlastice. Drugi su kršili zakon, ja nisam", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.