Glas poduzetnika: Kolektivni ugovor za graditeljstvo je napad na male poduzetnike

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

PROŠIRENJE kolektivnog ugovora (KU) za graditeljstvo na sve građevinske poduzetnike i određivanje minimalne bruto plaće za direktore, članove uprave i vlasnike od 15 tisuća kuna napad je na male poduzetnike, smatra Udruga Glas poduzetnika (UGP), koja ističe da plaće treba odrediti tržišno.

UGP upozorava da malim poduzetnicima u graditeljstvu prijeti opasnost zbog proširenja kolektivnog ugovora za graditeljstvo na cijelu granu koji uz ostalo propisuje da direktori i ostale visokopozicionirane osobe u građevinskim tvrtkama moraju imati minimalnu osnovnu bruto plaću od 15 tisuća kuna. Time se, smatra UGP, opterećuju mali poduzetnici.

Kolektivni ugovor za graditeljstvo proširen je na sve poduzetnike i radnike u Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva (područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti), a proširenje je stupilo na snagu 1. studenoga 2022. godine.

"Ugovor je besmislica, njime sindikati i vlada rade kontra konkurentnosti ekonomije"

Glas poduzetnika smatra da odredbe o visini plaće direktora, vlasnika, članova uprave i drugih ovlaštenih osoba za zastupanje gospodarskog subjekta ide u korist velikim građevinskim tvrtkama, dok će, prema njihovim riječima, kolektivni ugovor "strahovito negativno utjecati na male poduzetnike koji će se teško nositi s tako visokim dodatnim izdacima".

"Smatramo da je to besmislica jer se te plaće moraju definirati na tržištu i da svatko mora svoju plaću zaraditi, a ne da samom definicijom radnog mjesta radnik ima pravo na relativno visoku minimalnu plaću", kaže član Odbora za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a Hrvoje Kvasnička.

"Tim Ugovorom sindikati i vlada rade kontra produktivnosti i konkurentnosti naše ekonomije, a zasigurno će to imati utjecaja i na višu cijenu gradnje i obnove, pa i nastavku galopirajuće inflacije", poručuju iz UGP-a.

Pretpostavka UGP-a je da će mnogi mali poduzetnici preseliti se u neku drugu zemlju Europske unije, čime će Hrvatska "izgubiti prihod od poreza, ali i radnu snagu u građevinskom sektoru koji je trenutno pod pritiskom zbog manjka radne snage".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.