FOTO Otkriven zanimljiv fosil: Sisavac grize dinosaura

Foto: Gang Han

BILO zbog oštrih zubi, opakih pandži ili svoje veličine, dinosaura se trebalo bojati. No, nedavno otkriveni fosil pokazuje i drugu stranu priče. Naime, znanstvenici su pronašli fosil star 125 milijuna godina koji prikazuje sisavca koji grize dinosaura. Jasno se vidi kako zariva zube u rebra kljunastog dinosaura dok sa svojom lijevom šapom drži donju čeljust zvijeri. 

"Iz ovog novog fosila možemo naučiti da u mezozoičkom 'dobu dinosaura' dinosauri nisu uvijek bili kraljevi. Čak su im i manji sisavci znali predstavljati prijetnju, predviđajući njihovu dominaciju prije 66 milijuna godina", rekao je paleontolog Jordan Mallon iz Kanadskog prirodoslovnog muzeja, a prenosi The Guardian.

Sisavac lovio dinosaura? 

Tim je fosiliziranog sisavca, otkrivenog u Kini u svibnju 2012., identificirao kao Repenomamus robustusa - drevnog stvorenja veličine domaće mačke. Žrtva njegovog napada bio je Psittacosaurus lujiatunensis, dvonožni kljunasti dinosaur koji je bio biljojed i koji je bio otprilike velik kao koker španijel. 

Znanstvenici navode da niti jedno od ovih stvorenja nisu bile odrasle jedinke u trenutku smrti i da su umrle tijekom prirodne katastrofe koja ih je snašla baš u trenutku borbe. Dodaju kako je moguće da je sisavac pokušavao uloviti dinosaura jer je poznato da neki sisavci, poput gorskih kuna, znaju progoniti veće životinje od sebe. 

Istraživanje naziva An extraordinary fossil captures the struggle for existence during the Mesozoic objavljeno je u časopisu Scientific Reports. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.