FOTO Izvan naše galaksije otkriveno još čudnih kozmičkih niti, ogromne su

Foto: Sveučilište Northwestern/ Yusuf-Zadeh, Rudnick et al.

MOŽDA smo bliže rješenju još jednog misterija u svemiru - što predstavljaju stotine golemih niti koje se protežu u središtu Mliječne staze. Naime, znanstvenici su prvi put ove duge, magnetizirane filamente koji svijetle u radiovalovima uočili i u drugim galaksijama.

S obzirom na to da ove čudne niti nisu jedinstvene za Mliječnu stazu, stručnjacima će sada biti lakše otkriti koji mehanizmi stoje iza njihova nastanka. Astrofizičar Farhad Yusuf-Zadeh sa Sveučilišta Northwestern u SAD-u je 1980-ih u našoj galaksiji prvi otkrio ova neobična svemirska vlakna, koja od tada intrigiraju znanstvenike.

Jusuf-Zadeh smatra da postoje dva moguća objašnjenja za ove pojave. Prvo je da niti nastaju tijekom interakcije između galaktičkih vjetrova i velikih oblaka prašine, a drugo da ih uzrokuje turbulencija unutar slabih magnetskih polja koju je potaknulo kretanje galaksija, piše Science Alert.

Čudne galaktičke niti

"Već podosta znamo o filamentima u našem galaktičkom centru, a sada ih vidimo i u drugim galaksijama. Temeljni fizički mehanizmi za obje populacije filamenata su slični, unatoč izrazito različitim okruženjima. Objekti su vjerojatno dio iste obitelji, s time da filamenti izvan Mliječne staze predstavljaju starije i daleke rođake", kazao je Yusuf-Zadeh.

Do sada je u Mliječnoj stazi otkriveno oko 1000 tih svemirskih niti, dugačkih do 150 svjetlosnih godina. Poredane su začuđujuće uredno, poput žica harfe. Znanstvenici su ustanovili da filamenti sadrže elektrone kozmičkih zraka koji se okreću u magnetskim poljima brzinom blizu brzine svjetlosti te da su niz njihove cijele dužine pojačana magnetska polja.

No, teško je bez dodatnih informacija shvatiti zašto se točno nalaze u galaktičkom središtu i koji je točno njihov uzrok, tako da znanstvenicima puno znači dodatno otkriće filamenata u četiri različita galaktička skupa udaljena od nas između 163 milijuna i 652 milijuna svjetlosnih godina.

"Neki filamenti su jako dugački, oko četiri ili pet puta duži od cijele naše galaksije"

Novootkrivene niti izvan Mliječne staze razlikuju se od filamenata u našoj galaksiji na nekoliko značajnih načina. Povezani su s mlaznicama i režnjevima radiogalaksija, ogromnim strukturama koje izbijaju iz galaktičkog središta, protežući se na velike udaljenosti s obje strane galaktičke ravnine. Dakle, ove niti su puno veće od onih u središtu Mliječnog puta - između 100 i 1000 puta veće.

"Neki filamenti su jako dugački, oko četiri ili pet puta duži od cijele naše galaksije. Začuđujuće je da se njihovi elektroni drže zajedno na tako velikim udaljenostima. Kada bi elektron putovao brzinom svjetlosti duž duljine filamenta, trebalo bi mu 700.000 godina", rekao je Yusuf-Zadeh.

Ovi novootkriveni filamenti izvan naše galaksije su također stariji od onih u našem galaktičkom centru i njihova su magnetska polja slabija. I, naravno, protežu se u međugalaktički prostor, često pod pravim kutom u odnosu na mlazove.

S druge strane, postoje i velike sličnosti. Galaktički i izvangalaktički filamenti imaju isti omjer duljine i širine te isti način prijenosa kozmičkih zraka. Dakle, ako iza ovih niti stoji isti mehanizam, on vjerojatno funkcionira u različitim razmjerima.

Što ih stvara?

Za to bi primjerice mogli biti odgovorni svemirski vjetrovi. Naime, aktivne supermasivne crne rupe i stvaranje zvijezda mogu generirati galaktičke vjetrove koji se šire u međugalaktički prostor. Ti vjetrovi možda prodiru u tanke oblake plina i prašine koji lebde kroz međuzvjezdani i međugalaktički prostor te oblikuju materijal u filamentne strukture.

Simulacije su pokazale još jednu mogućnost: turbulencije generirane gravitacijskim poremećajima. Ova turbulencija može stvoriti vrtloge u međugalaktičkom mediju, oko kojih se zapliću slaba magnetska polja i na kraju rastežu u niti s jakim magnetskim poljima.

No, za sada ne znamo točan odgovor na pitanje što uzrokuje ove čudne niti. Ne znamo ni sa sigurnošću je li isti mehanizam odgovoran za obje vrste filamenata ili različiti fenomeni stvaraju strukture koje nevjerojatno nalikuju.

"Ove niti izvan naše galaksije su vrlo stare, gotovo da pripadaju drugoj eri svemira. S druge strane, ukazuju na to da vjerojatno postoji zajedničko podrijetlo odgovorno za formiranje obje vrste filamenata", kazao je Yusuf-Zadeh.

Istraživanje naziva Populations of Magnetized Filaments in the Intracluster Medium and the Galactic Center objavljeno je u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.