EU uvodi sankcije potpredsjednici Venezuele. Ne može dobiti vizu, zamrznut će joj imovinu

Foto: EPA

VENEZUELSKA potpredsjednica Delcy Rodriguez, ministrica i dvoje visokih dužnosnika državnog izbornog povjerenstva su među 11 venezuelskih čelnika kojima je EU u ponedjeljak uveo sankcije kao odgovor na nepravilnosti utvrđene na predsjedničkim izborima u svibnju na kojima je pobijedio Nicolas Maduro, priopćilo je Vijeće EU-a.

Ministri vanjskih poslova Europske unije su na sastanku u Luxembourgu dodali imena jedanaestero čelnika na popis Venezuelaca kojima je zabranjeno izdati vizu i čija će imovina u EU biti zamrznuta, dodaje to tijelo u kojemu je zastupljeno 28 zemalja članica.

Venezuelska vlada tu odluku odbija

Caracas je odmah reagirao priopćenjem Ministarstva vanjskih poslova u kojemu ističe da venezuelska vlada "odlučno odbija neprestanu i intervencionističku agresiju EU-a koja je očito upletanje u unutarnje stvari naše zemlje". Ministarstvo dodaje da se te "tobožnje restriktivne mjere protive međunarodnom pravu".

Rodriguez, bivšu ministricu i bivšu predsjednicu Ustavotvorne skupštine, Maduro je 15. lipnja imenovao potpredsjednicom.

EU je optužuje da je u vrijeme dok je obnašala te dvije dužnosti "potkopavala demokraciju i vladavinu prava u Venezueli", a napose da je "uzurpirala ovlasti Ustavotvorne skupštine kako bi spriječila oporbu da sudjeluje u političkom procesu", navodi se u priopćenju.

EU je još u siječnju sankcionirao sedmero venezuelskih dužnosnika pod optužbom da su odgovorni za teška kršenja ljudskih prava tijekom gušenja prosvjeda koje je oporba organizirala između travnja i srpnja 2017.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.