Elisabeth Fritzl je rađala među štakorima, bez pomoći i lijekova

TUŽITELJSTVO je poroti koja će odlučivati o presudi austrijskom monstrumu Josefu Fritzlu ispričalo kako je Elisabeth Fritzl bila prisiljena rađati svoju djecu u podzemnoj tamnici prepunoj štakora, bez ičije pomoći i bez lijekova koji bi joj ublažili bolove. Jedino što je znala o trudnoći i rađanju, naučila je iz prastare knjige koju joj je otac donio u ćeliju dva mjeseca prije prvog poroda. Donio joj je i škare te prljavi pokrivač.

> Video - "Skrivanje pred licem pravde": Uplašeni i nervozni Fritzl priznao samo dio krivnje

> Fritzl: I mene su zlostavljali kao dijete

> Fritzl na slobodi već za šest i pol godina?!

Fritzl je kćer silovao svakodnevno, a nakon što je 30. kolovoza 1988. godine rodila njihovo prvo dijete, Kerstin, nije je posjetio čak 10 dana. Kad se jedno od njihove djece, Michael, razboljelo nakon rođenja, Fritzl je odbio pozvati liječničku pomoć, a kćeri je rekao: "Što bude, bit će". Dječačić je preminuo tri dana nakon rođenja, a Fritzl je njegovo tijelo spalio u peći i pepeo razasuo po travnjaku ispred obiteljske kuće.

Noćna mora je započela

Jučer je na sudu prikazan prvi dio 11-satnog video iskaza kojega je policiji dala Elisabeth Fritzl. Njena noćna mora je započela 29. kolovoza 1984. godine kad je Fritzl tada 18-godišnju Elisabeth zamolio da siđe s njim u podrum kako bi mu pomogla odnijeti vrata u garažu. Čim je sišla, otac joj je preko lica prebacio krpu natopljenu eterom kako bi je onesvijestio. Potom ju je odvukao u malenu ćeliju koju je mjesecima pretvarao u njenu tamnicu.

Idućeg dana ju je vezao lancem oko struka kako bi joj ograničio kretanje u ionako premaloj tamnici. Naime, površina ćelije u kojoj je Elisabeth provela prvih devet godina svog zatočeništva je bila 18 metara kvadratnih. Upravo tog drugog dana zatočeništva, Fritzl je po prvi put silovao svoju kćer. Silovanje se potom narednih godina događalo svakodnevno. Prvih nekoliko godina uopće nisu razgovarali. Fritzl bi došao, silovao Elisabeth i otišao.

"No, gora za nju od uvjeta u tamnici i svakodnevnog silovanja je bila neizvjesnost. Hoće li se vratiti i kad će otići? Koliko će mu trebati? Hoće li se ikad više vratiti sa svojih godišnjih odmora? Upravo je zbog te neizvjesnosti Elisabeth najviše patila. Ne zbog silovanja ili neljudskih uvjeta ili nedostatka hrane i lijekova", reklo je tužiteljstvo, dodajući da je Fritzl kasnije Elisabeth silovao i pred očima djece.

Bez grijanja i bez svježeg zraka

Tužiteljstvo je opisalo i tamnicu u kojoj je Elisabeth provela 24 godine svog zatočeništva: "Nema grijanja. Nema svježeg zraka. Samo goli zidovi i vrata. U ćeliji je mračno i neizdrživo smrdi. Često joj je isključivao struju. Ponekad su Elisabeth i djeca bez svjetla bili i po 10 dana. Nije bilo nikakve svjetiljke ili svijeća. Bez električne energije nisu mogli ni do vode niti su mogli podgrijati hranu".

Zidovi u ćeliji puni su plijesni, a ondje su se ubrzo nakotili i štakori. Tek 1993. godine je Fritzl proširio ćeliju sa dodatne dvije prostorije, u kojima su bili i kupaonica, pećnica i hladnjak.

Natjerao je da napiše "pismo roditeljima"

Nakon Kerstin, koja se rodila 1988. godine, 1990. godine je rođen Stefan, 1992. Lisa, 1994. Monika, 1996. blizanci Alexander i Michael, a 2002. Felix. Nakon Lisinog rođenja je Fritzl zaključio kako je podzemna tamnica premala te je odlučio neku od djece preseliti iz podruma gore, u svoju obiteljsku kuću. Elisabeth je natjerao da napiše "pismo roditeljima" i u njemu navede kako se više ne može brinuti o djeci pa ih je odlučila ostaviti pred vratima roditeljskog doma. Fritzl i njegova supruga Rosemarie su tako između 1993. i 1997. godine posvojili Lisu, Moniku i Alexandera.

Fritzl je Elisabeth i djeci gotovo svakodnevno ponavljao kako je ćelija obložena plinskom izolacijom i strujnom zaštitom te će poginuti ukoliko ikad pokušaju pobjeći. Naveo je i kako će električna vrata usmrtiti svakoga tko ih pokuša razvaliti. Od slobode su Elisabeth i djecu dijelila troja zaključana vrata.

43-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja 2008. godine.

I.M.
Foto: Bild/AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.