Egipat: Deseci Mursijevih pristaša osuđeni na teške zatvorske kazne

Foto: FAH

EGIPATSKI sud osudio je u srijedu dvadeset troje pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija na teške zatvorske kazne zbog nasilnih prosvjeda u 2013. koji su izbili kada je vojska svrgnula islamističkog čelnika, rekli su pravosudni čelnici.

Petnaestero ih je osuđeno na doživotni zatvor, što u Egiptu znači 25 godina zatvora, zbog nasilnih prosvjeda u kojima je troje civila poginulo 5. srpnja 2013. blizu ureda javne televizije, u središtu prijestolnice, rekla su dvojica čelnika.

Proglašeni su krivima za "ubojstvo iz predumišljaja", "korištenje oružja" i "udruživanje" radi počinjenja kaznenog djela, dodaju čelnici koji navode da su trojica optuženika osuđena na 15 godina zatvora, a petorica na 10 godina u istom postupku.

Pogrom Mursijevih pristaša

Nakon odlaska Mursija, prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika, 3. srpnja 2013. Egipat su zahvatili višemjesečni nasilni prosvjedi u kojima su sigurnosne snage u krvi gušile okupljanja Mursijevih pristaša dok su se na ulici sukobljavali pristaše i protivnici islamističkog predsjednika.

Po podacima Amnesty Internationala i Human Rights Watcha, nova vlast je u deset mjeseci ubila više od 1400 Mursijevih pristaša i strpala u zatvor više od 40.000 njih, napose članova Muslimanskog bratstva.

Tadašnji vojni zapovjednik, general Abdel Fatah al Sisi, koji je svrgnuo Mursija, izabran je za predsjednika u svibnju 2014. uklonivši svaku oporbu s političke pozornice.

Za njegove vlasti, koju međunarodne organizacije optužuju za progon neistomišljenika i instrumentaliziranje pravosuđa, stotine islamista, među kojima i Mursi, osuđene su na smrt u masovnim suđenjima koje je UN osudio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.