Domovinski pokret: U Plenkovićevom mandatu proizvodnja mlijeka se smanjila za 11%

Foto: HINA

ZASTUPNICE Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac rekle su da država mora podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, upozorivši da se poljoprivredna gospodarstva bore za opstanak prepušteni sami sebi.

"Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa", ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac na konferenciji za medije u utorak.

Vukovac: Nepovratno se izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko

Dodala je da se nepovratno izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja  Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11 posto, najviše od svih članica EU. Nigdje u EU poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu, upozorila je Vukovac, dodavši da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga.

Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštivanje zakona.

Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost.

Vučemilović: Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina

Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku. 

"Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama", poručila je Vučemilović, dodavši da taj "ceh" skupe države na kraju plaćaju radnici i poljoprivrednici.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju, podsjetivši da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. 

Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme ovog poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste. 

"Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU", zaključila je Vučemilović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.