Poznati neurokirurg u borbi za sina: Dječaka nasilno žele vratiti majci, a on je se panično boji

Foto i audio: Dinko Štimac/Privatni album

DINKO Štimac, predstojnik Klinike za neurokirurgiju u KBC Rijeka, javnosti je postao poznat kad je prvi u Hrvatskoj izveo operaciju u kojoj je pacijentu ugradio umjetni kralježak napravljen 3D printerom.

Osim inovacije s prvim individualiziranim 3D kralješkom, dr. Štimac je autor i 3D modela na kojem kirurg u detalje može razraditi svaki korak složene operacije aneurizme krvne žile mozga za situaciju baš tog određenog pacijenta.

No, dok u medicini postiže čuda, istovremeno vodi bespoštednu bitku za sina, osmogodišnjeg dječaka koji se panično boji vlastite majke, kojoj ga je sud dodijelio.

Početkom ovog tjedna pokušana je ovrha nad njegovim osmogodišnjim sinom za vrijeme dok je on u bolnici operirao. Upravo je to bila kap koja je prelila čašu pa je odlučio sa svojom pričom izaći u javnost.

>Poznati hrvatski neurokirurg: Mladi odlaze jer u ovoj korumpiranoj državi nema reda ni pravde

"Nakon rasprave na sudu, gdje se borim da se skrbništvo nad djetetom dodjeli meni, požurio sam u bolnicu. Dok sam bio u sali ekipa od 20-ak vozila otišla je u moje Gerovo s namjerom da ponovi ovrhu nad mojim djetetom koje za majku ne želi čuti, a kamoli nešto drugo. Srećom je sin ostao kod rodbine na slavlju pa ga nisu dohvatili. To je Hrvatska, zato mladež bježi. Ako meni i mom djetetu rade takvu užasnu nepravdu i zlo, kako neće jadnoj sirotinji. Hrvatska će za dvije godine biti prazna", započeo je priču za Index dr. Štimac.



Za ovrhu kaže, nije znao. Kazao je kako je na dan ovrhe bio na sudu gdje se vodi postupak izmjene odluke s kim će dijete živjeti, budući da prema trenutnoj sudskoj odluci dijete pripada majci.

"Ista sutkinja vodi postupak za dodjelom skrbništva i za ovrhu"

"Ista sutkinja, Renata Racki sa suda u Delnicama  koja vodi postupak za promjenu odluke s kim će dijete živjeti, ujedno je i naložila ovrhu koju je planirala i odobrila nad mojim djetetom. Prije rasprave koja je bila u ponedjeljak dogovorila je mućki i skrivećki s mamom djeteta ovrhu odmah po završetku rasprave o izmjeni odluke o povjeri. Ja sam nakon rasprave otišao u bolnicu, moj odvjetnik u Osijek, a ekipa s 20 vozila skrivećki na ovrhu djeteta u Gerovo kao da sam vrhunski kriminalac. Ista je sutkinja sat vremena prije ovrhe vodila postupak o povjeri, hineći i skrivajući svaku naznaku po kojoj bi odvjetnik ili ja mogli posumnjati da nešto spremaju. Suprotna strana je očito bila odlično informirana i pripremljena. Sutkinja je s figom u džepu vodila raspravu misleći u sebi kako će za sat, dva dijete ionako biti u rukama majke milom ili silom, a kasnije će sve ići dogovorenom tehnikom. Postupak će se premjestiti u Osijek", ogorčen je sudskim postupkom dr. Štimac koji kaže da nipošto ne želi svom djetetu priuštiti opet traumu života s majkom.

Istaknuo je, kako je njegov sin, koji je s njim u Gerovu od srpnja prošle godine, napokon sretno i veselo dijete.

"Došao je k meni lani u srpnju i kako smo se stalno vozili na biciklima, on je nespretno pao i slomio nogu. Kirurg je preporučio da dijete ostane kod mene dok se ne oporavi, a nakon toga mi se sin otvorio i rekao da se nikako ne želi vraćati majci zbog cijele drame koju je kod nje proživljavao. Stoga sam ga i upisao u školu u Gerovu (op.a. Gorski kotar), ali on ni do danas nije legalno upisan u školu već je pohađa kao gost, vodi se izvan imenika, u bilježnici. Nema svoje mjesto u imeniku jer ga službeno ne mogu upisati jer prebivlište temeljem riješenja iz 2013. ima u Osijeku. Ja za njega ne mogu dobiti ni boravak, a kamoli prebivalište čak ni nakon 8 mjeseci kontinuiranog boravka u Gerovu. On je valjda jedini đačić prvašić koji nema mjesto u imeniku, zar to nije prestrašno?", pita se očajni otac.

No bez obzira na sve, kaže kako nije u redu da ga majka sad tri mjeseca prije kraja školske godine nasilno ovrhom želi preseliti u Osijek.

"Jednu ovrhu je pokušala još ljetos kad je tek došao kod mene, ali ovrha nije uspjela jer je sin neprekidno plakao i odbijao ići kod majke koje se panično boji. U tolikom je strahu od nje, a kad ga pitam zašto kaže kako stalno viče na njega", rekao je dr. Štimac, koji nam je na uvid dao i brojne video i audio zapise razgovora s dječakom, kao i njegove majke.


Satima smo preslušavali zapise na kojima se jasno vidi i čuje koliko majka nekontrolirano viče, a između ostalog, na jednoj snimci tako viče i pred djetetom koje od straha počinje plakati. Na toj je snimci, dječak imao samo tri i pol godine.

Unatoč tome što je sada 8-godišnjak, u razgovorima s ocem, a koji su snimljeni, dječak u paničnom strahu priča o majci za koju kaže da mu je uništila djetinjstvo, a transkript razgovora također objavljujemo u tekstu, kao i audio zapise uz dopuštenje dr. Štimca.


"Tata skinut ću sve zvijezde s neba samo da mogu živjeti s tobom"

Dječak između ostalog ocu govori da će mu skinuti sve zvijezde s neba i donijeti samo da ostane živjeti kod njega.

"Kad je prošlog ljeta slomio nogu rekao mi je "Tajo, svako zlo se lijepi na mene. Vidi slomio sam nogu. Imam ludu mater koja ratuje protiv mene. Otkida me od mog tate kao motorna pila od korijena drvo. Ovaj život doista nema smisla" i zatim počeo plakati. I tako svako malo, u stalnom je strahu da će morati ići kod majke", kazao je dr. Štimac.

Na audio zapisima se pak može čuti kako dječak jednom prilikom prije odlaska majci govori, "tata obriši mi suze molim te, ona će me pitati zašto plačem i tada će jako vikati na mene". Na snimkama ga se također može čuti kako govori tati tj. moli ga da živi s njim jer mu je kod njega puno ljepše, dok majka, kako je rekao, stalno i neprekidno viče na njega.


Iz ovih razloga dijete je bilo i u tretmanu kod psihijatra, a iz pouzdanih izvora doznajemo kako je dječak jasno i glasno izrazio želju da živi s ocem, te da je u velikom strahu od vlastite majke. Međutim, unatoč nalazima psihijatra, unatoč video i audio dokazima, dječaka nitko od institucija nije pozvao na saslušanje. Niti Centar za socijalni rad, niti sud nije poslušao dječakove vapaje i uzeo u obzir njegove želje.

Umjesto toga, sud je ignorirao takve dokaze i skrbništvo dao majci, a sad joj je i od strane suda potpisan zahtjev za ovrhom nad djetetom.

Odvjetnik dr. Štimca, Marko Lešnjaković u razgovoru za Index potvrdio je kako su zatražili izmjenu odluke o skrbništvu nad djetetom te da se sad taj postupak vodi na sudu u Delnicama, a dodao je i kako je lani pokušana prva ovrha nad djetetom.

Dječak prilikom prve ovrhe odbio otići s majkom

"Dijete je prilikom postupka prve ovrhe prošlog ljeta za vrijeme dok je boravio kod oca, odbio ustati iz kreveta i ići s majkom. Na pitanje zašto, rekao je da majka posljednje tri godine samo viče na njega. Važno je naglasiti i kako majka niti jednom od prošlog ljeta nije došla vidjeti dijete. Dječak ima dva mobitela, majka ga zove, a on se ne želi javiti. Važno je naglasiti da je djetetovo psihičko i duševno stanje znatno poboljšano otkako od srpnja živi kod oca. Dječak da je htio, mogao je otići s majkom, međutim dijete je to odbilo jer ne želi živjeti s njom", rekao je odvjetnik Lešnjaković.

U cijelu priču oko skrbništva i borbe za djetetom umiješane su i osobe iz vrha osječkog pravosuđa.

Naime, Dinko Štimac se razveo od supruge Nediljke 23. siječnja 2013. godine i sud je tad dodijelio skrbništvo majci.

"Odmah sam zatražio skrbništvo nad sinom, no nisam ga dobio. Njegova je majka još dok smo bili u braku, bila u vezi sa sucem Županijskog suda u Osijeku, gradu gdje smo živjeli. Upravo se na tom sudu odlučivalo o skrbništvu nad djetetom. Ja sam iz tog razloga zatražio da se slučaj premjesti na sud u nekom drugom gradu", kazao je dr. Štimac koji je uspio dokazati da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje za skrbništvo nad djetetom.

Ustavni sud: Štimcu povrijeđeno pravo na pravično suđenje

Naime, Ustavni je sud lani objavio odluku prema kojoj je Dinku Štimcu Županijski sud u Osijeku povrijedio ustavno pravo na pravično suđenje.

Osječki je Županijski sud, stoji u odluci Ustavnog suda, odbio otkloniti okolnosti koje dovode u sumnju nepristranost i neovisnost toga suda i podrivaju povjerenje građana u pravosudni sustav. Ova odluka Ustavnog suda povezana je sa sucem osječkog Županijskog suda Antom Kvesićem, široj javnosti poznatim zbog prisilne hospitalizacije njegove sada već bivše supruge Zdenke Kvesić u ljeto 2013. godine. Zdenka Kvesić je, podsjetimo, svog tadašnjeg supruga javno optužila da je iskoristio svoje veze sa sucima i psihijatrima kako bi je zatvorio na psihijatriju i proglasio opasnom za okolinu.


Poznati neurokirurg Štimac je nakon razvoda od supruge, od koje se razveo jer je otkrio da je u ljubavnoj vezi upravo sa sucem Antom Kvesićem, pokrenuo sudski postupak za dodjelu skrbi nad sinom.

Mediji su, podsjetimo, 2013. godine objavili sadržaj SMS poruka koje je sudac Kvesić sa službenog mobitela tijekom radnog vremena slao svojoj ljubavnici, Štimčevoj bivšoj supruzi.

U jednoj od tih poruka Štimčeva bivša supruga od suca Kvesića traži da joj svojim vezama u osječkom pravosuđu pomogne da u parnici dobije skrbništvo nad djetetom. Osječki Općinski sud je 4. prosinca 2013. donio presudu kojom se skrbništvo nad djetetom dodjeljuje njoj, dok je on dobio pravo povremenog viđanja djeteta.

"Općinska sutkinja odbila je uvrstiti u dokaze izjave četiriju dadilja koje su se u različitim razdobljima brinule o djetetu, a koje su svjedočile da je dijete emocionalno vezano uz mene koji sam mu bio i majka i otac te sam daleko više brinuo o njemu", rekao je dr. Štimac.

Policija se poziva na tajnost podataka

On je u siječnju 2014. Županijskom sudu u Osijeku podnio žalbu na prvostupanjsku presudu, a s obzirom na to da je sudac kaznenog odjela toga suda i Ante Kvesić, ljubavnik njegove bivše supruge, žalbi je priložio i zahtjev za delegaciju toga predmeta na neki drugi županijski sud u državi.

"Prebacivanje predmeta sam zatražio zbog velike i opravdane bojazni da bi sudac Ante Kvesić mogao utjecati na suce Županijskog suda u Osijeku. Budući da je žalbi na presudu prvog stupnja bio priložen i zahtjev za prebacivanje predmeta na neki drugi sud, sutkinja Županijskog suda u Osijeku, Hedviga Reisz, morala je pričekati odluku Vrhovnog suda o zahtjevu za delegaciju.

Ona je, međutim, ne čekajući odluku Vrhovnog suda o delegaciji spisa, 27. veljače 2014., svega sedam dana od zaprimanja predmeta, odbila moju žalbu, čime je prvostupanjska presuda o dodjeli djeteta majci postala pravomoćna", rekao je dr. Štimac.

Vrhovni je sud potom, kaže, 28. ožujka 2014. donio odluku da se zbog sumnje u pristranost osječkog Županijskog suda spis o dodjeli skrbi nad djetetom delegira Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

Odvjetnik Lešnjaković pak objašnjava kako je velikogorički sud samo konstatirao da on ne može više ništa učiniti jer je presuda Županijskog suda iz Osijeka postala pravomoćna.

"Oni su samo prepisali, odnosno malo izmijenili riječi, no donijeli istu odluku kao sud u Osijeku", rekao je Lešnjaković.

Kazao je i kako sada na sudu u Delnicama vode spor oko izmjene odluke o skrbništvu nad djetetom, no da majka istovremeno nastoji nasilno provesti ovrhu nad djetetom.

Poslali smo upit Policijskoj upravi Primorsko-goranske i zatražili ih da nam odgovore jesu li u ponedjeljak sudjelovali u pokušaju ovrhe nad djetetom, no pozvali su se na tajnost podataka.

"U svim događajima vezanim uz maloljetne osobe primjenjuju se odredbe Zakona o sudovima za mladež, kojim je propisana tajnost postupka", stoji u odgovoru načelnika PU Primorsko-goranske.

Odvjetnik majke odbio išta komentirati, majka se ne javlja

O provođenju ovrhe nad djetetom nismo uspjeli dobiti odgovor niti od Centra za socijalnu skrb u Rijeci jer nam je pravnica rekla da ne mogu odavati nikakve informacije o maloljetnoj osobi i postupcima u koje je uključena.

Kontaktirali smo i odvjetnika Nediljke Štimac, Borisa Brljačića koji nam je odmah rekao da neće ništa komentirati. Zamolili smo ga da nas spoji sa svojom klijenticom i da joj kaže neka nas nazove, no povratni poziv nismo primili iako smo ga čekali dva dana.

Pokušaju ovrhe nad djetetom u ponedjeljak je svjedočila patronažna sestra iz Gerova Ivanka Turk, koja je u razgovoru za Index rekla da ne može vjerovati da nitko u sustavu ne misli na dijete.

"Ne ulazim u to tko je i zašto kriv, ali ne mogu shvatiti da nitko u ovom sustavu ne misli na dijete. Ono što sam jučer doživjela šetajući nakon ručka da kolona automobila dolazi na ovrhu djeteta, koje je premalo da da svoje mišljenje kod kojeg roditelja želi živjeti, a da nije premali da doživi takvu traumu od policije. Tko je taj nalogodavac ovrhe, tri mjeseca prije kraja školske godine, da mali izgubi godinu i s 9 godina opet upisuje prvi razred. Zar nitko ne vidi da tu dijete ne znači ništa, da je to osveta žene bivšem mužu, jer da majka voli svoje dijete u sedam mjeseci bi bar jednom nazvalo školu i pitalo za dijete. Radim 40 godina kao medicinska sestra i pomogla sam rješavati nebrojeno slučajeva, ali takav strah od majke, kao što sam doživjela od tog djeteta nisam nikada vidjela", rekla nam je Ivanka Turk.


"Dijete se u strahu od majke zaključalo u kupaonicu"

Tako je jednom prilikom dr. Štimcu nosila neki dokument i nije se najavila pa se dijete od straha zaključalo u kupaonicu.

"Kad sam pozvonila mali se zaključao u kupaonu misleći da je opet mama došla s policijom po njega kao u kolovozu. Jedva smo ga uvjerili da to nisu ni mama ni policija, već ja, Ivanka, medicinska sestra iz Gerova i da trebam njegovog tatu.  Nakon dugo nagovaranja izašao je iz kupaonice potpuno blijed, sumnjičav i preplašen. Tjedan dana se nisam mogla od toga oporaviti. Lani mali dolazi s asocijalnim ponašanjem, povećanom razdražljivošću, muca i zapinje u govoru, a slijedom okolnosti lani kad je došao je slomio nogu i ostao je kod tate koji ga je onda upisao tu u školu, a sada dolazi do remisije svih simptoma zanemarenog djeteta koje postaje zdravo i veselo. Stekao je puno prijatelja i sada takvo dijete hoće silom dati roditelju kojeg se boji. Stalno slušamo preko medija da sve mora biti u interesu djeteta, no očito se jedno priča, a drugo govori. Ono što nas treba brinuti je ako se vrhunski neurokirurg ne može izboriti za svoje dijete, kako bi onda mogao običan građanin", rekla je Ivanka Turk za Index.



O cijelom slučaju razgovarali smo i s Osječaninom Dragom Pocrnićem koji je upućen u cijelu situaciju.

Pocrnić, koji je i sam imao problema sa sustavom kad je razotkrio maloljetničku prostituciju u Osijeku, rekao je da je više puta svjedočio situacijama u kojima je vidio dječaka kako se panično boji majke.

"Problem je što je pravosuđe korumpirano. Mene su strpali u ludnicu kad sam otkrio kakvi su sve politički moćnici u Osijeku sudjelovali u maloljetničkoj prostituciji. Što sam ja prošao s represivnim aparatom, a sad ovo što se događa dječaku je strašno. Ono što mama radi s njim je grozno, dječak je u stalnom strahu od nje. Znam dok je otac živio s njim u Osijek da se on stalno brinuo o njemu, a majke nikad nije bilo doma. Međutim, pravosuđe je korumpirano i zato otac nije uspio dobiti skrbništvo nad djetetom jer je majka bila u vezi sa sucem, što je uostalom i javno poznata stvar, a o svemu postoje i dokazi", zaključio je Pocrnić.

Ono što je u cijeloj priči najspornije je to da sud niti jednom nije saslušao dječaka i poslušao njegove želje kao i uzeo u obzir strah kojeg dječak ima od majke, a koja ga sad nasilnom ovrhom želi uzeti natrag.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.