Djeca nisu blesava, uniforme neće sakriti tko je bogat, a tko siromašan

Foto: Index, 123rf

UMJESTO da se naše školstvo mijenja nabolje, umjesto da se obnavljaju škole i da oprema, ali i školski zahodi, izgledaju primjereno, umjesto da se radi na robotici, umjesto da se napokon u cijeloj državi omogući jednosmjenska i produžena nastava kako bi djeca odradila sve obveze do 16 sati i popodne bila s roditeljima, u Zagrebu su se eto sjetili kako bi oni uvodili – školske uniforme.

I to čini se – prave uniforme, ne samo one od većine omražene socijalističke „kute“. Kažu iz Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport: "Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni, isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanje, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba…“

Navodi se kako će se sredstva za izradu i nabavu uniforme osigurati gradskim proračunom. Dakle, dragi roditelji – umjesto da sami odijevate svoju djecu za školu, vi ćete kroz porez dati novce, pa će grad objaviti postupak javne nabave (na koji se može javiti bilo tko iz EU), pa će onda neko Povjerenstvo odabrati izvođača, pa ćete onda preko svih tih posrednika dobiti školske uniforme.

Ne piše koliko i kako, ali kako god da bilo, umjesto da sami kupujete – to će veliki i lijepi grad obaviti za vas. Još ako svaka škola bude imala svoje uniforme, to je onda već dovoljno za cijeli administrativni odjel osnovati, tender za takvu javnu nabavu je iznimno složen. Jer, eto postoje socijalne razlike između učenika. Samo – to nije nikakav argument.

Djeca jako dobro shvaćaju društvo u kojem žive

Nemojte misliti da su djeca blesava i da ne vide socijalne razlike oko sebe. Čak i u doba socijalističkih kuta, jako se dobro znalo tko je sin pomorca ili partijskog šefa, od toga kakav je sat nosio (popularni su bili oni s kalkulatorom) do toga kakve su tenisice bile na nogama. Bilo kakvo uniformiranje tu neće pomoći.

Znaju li djeca biti okrutna prema onima koji su skromno odjeveni? Znaju. Znaju biti prilično okrutni prema svim različitostima – pa su nekada predmet viceva bili oni koji su se nosili skuplje ili imali stranu odjeću.

U osnovnoj školi su prije 40 godina svakako zvali one s naočalama – jer iste nisu bile tako česte kao danas. Klempave uši, čudan naglasak, bilo što drugo – sve može biti razlog da se nekoga u društvu odbaci. No, to je stvar obiteljske i školske socijalizacije – prihvaćati razlike, tj. stalno učiti prihvaćati razlike i različite. Razlika u odjeći je samo jedna od stotina razlika koje se mogu pojaviti i koje se pojavljuju. Upravo je jedna od funkcija škole učiti djecu da prihvaćaju različitosti, a ne da se iste skrivaju! Ako se prividno skriju socijalne razlike – neodgojeno društvo će naći druge. Bez odgoja, prividno skrivanje razlika ne pomaže.

Dodatno, u Hrvatskoj postoji velika opterećenost materijalnim – i mislite da će to uniforma promijeniti? Neće. Ako se kod kuće uči da je vrijednost u dva inča većim felgama BMW-a, a ne pročitati dva inča knjiga mjesečno – onda će takvo dijete upravo te vrijednosti odnijeti u školu.

Ako dijete dolazi doma frustrirano jer ga odbacuju radi toga što je drugačije, bilo da ima drugačiji naglasak ili skromniju odjeću – onda je to problem škole i problem društva koje mora djecu učiti različitostima, a ne uči ih. O tome treba razgovarati i to treba svakako rješavati. No, ako dijete dolazi kući i ljuto jer eto ono nema najnovije brandirane krpice i najskuplji mobitel – onda je to problem vas roditelja jer ste ga pogrešno odgojili.

Socijalne razlike treba objasniti – ne skrivati

Čemu uopće skrivati socijalne razlike djeci? Stavljati ih pod neko stakleno zvono koje će se raspuknuti čim uđu u stvarni svijet? Zašto im se ne može objasniti da roditelji koji rade pomoćne, niskokvalificirane poslove imaju male plaće, a da zapovjednik tankera prima triput više od predsjednika Sabora? To ne znači da je neki posao manje ili više častan – to je jednostavna činjenica na tržištu rada. Djecu treba učiti da je svaki pošteni posao častan, no ako eto baš vole nove mobitele, da se od njih očekuje da sutra budu inženjeri, pomorci, liječnici, odvjetnici, majstori slastičari…

I još nešto – školske uniforme u dobrom dijelu svijeta služe upravo obratno nego što mnogi u nas misle da služe – koriste ih privatne škole upravo kako bi naglasile svoju ekskluzivnost i posebnost. Dakle, služe naglašavanju socijalnih razlika. Nemojte misliti da se i u nas ne bi počele uniformama naglašavati elitnije i manje elitne škole.

Gospodo političari, bavite se time da što više roditelja ima mogućnost rada, da se stvaraju uvjeti za nove poslove, a ne da pokušavate sakriti socijalne razlike uniformiranjem u 2017. godini.

Prepametni su današnji klinci za takve igrarije.

 *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.