Kukavički jadnik Boris Johnson: Gurao Englesku iz EU, a sad ne želi preuzeti stranku

Foto: FAH

BORIS Johnson, bivši gradonačelnik Londona i jedan od predvodnika kampanje za odlazak Velike Britanije iz Europske unije rekao je da se neće kandidirati za novog šefa Konzervativne stranke, prenosi BBC.

Podsjetimo, dan nakon održanog referenduma o Brexitu, dotadašnji premijer David Cameron najavio je svoju ostavku uz izjavu da on nije čovjek koji će voditi njegovu domovinu do sljedećeg odredišta. Nakon što je Cameron najavio ostavku, bilo je potrebno izabrati novog šefa njegove stranke, koji će postati budući premijer Velike Britanije.

Na novog premijera pada težak teret službene aktivacije Članka 50 Lisabonskog sporazuma kojim počinje teći rok od dvije godine državi članici za napuštanje Europske unije.

Johnson, kao jedan od predvodnika kampanje za izlazak iz Unije, bio je naizgledniji kandidat za novog šefa Konzervativaca, a samim time i za novog premijera. Budući je predvodio kampanju za odlazak, očekivalo se da će htjeti preuzeti odgovornost i za same pregovore o odlasku. Međutim, današnjim iznenadnim obratom, nije se prihvatio lijeganja u krevet kakvog si je sam složio.

Kako je i tradicija u Britaniji, kladionice su objavile šanse kandidatima ze šefa Konzervativne stranke. Trenutačno vodi ministrica unutarnjih poslova Theresa May, a odmah iza nje je ministar pravosuđa Michael Gove.

Iznimno zanimljivo će biti pratiti te izbore ponajviše zbog toga što je May podržavala ostanak Britanije u Uniji, dok je Gove bio jedan od najvećih zagovornika ostanka.

Britaniji, ali i čitavoj Europskoj uniji, dolazi politički iznimno zanimljivo ljeto, a zaplet oko Brexita mogao bi dobiti epilog tek nakon novih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.