Optužena bivša ravnateljica NSK. Jela po restoranima pa plaćala službenom karticom

Foto: NSK

Podignuta je optužnica protiv Dunje Sieter Šverko, bivše glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu. Optužena je zbog malverzacija počinjenih između 2012. i 2015. godine, piše N1.

Tužiteljstvo je, bez navođenja identiteta optužene, objavilo da je tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje. Za pomaganje je optužena i osoba koja je vodila jedan odsjek u NSK.

Za što se tereti bivšu ravnateljicu NSK?

U optužnici stoji da si je Seiter Šverko između 1. siječnja 2012. i 30. travnja 2015. isplaćivala prekovremene sate iako prema ugovoru o radu uopće na to nije imala pravo.

Prema ugovoru o radu, imala je samostalnost u određivanju radnog vremena, zbog čega se evidencija radnog vremena uopće nije vodila. Tužiteljstvo tvrdi da je unatoč tome neosnovano nalagala voditeljici ureda glavnog ravnatelja da lažira podatke o prekovremenim satima, piše N1.

Tako joj je upisano ukupno više od tisuću prekovremenih sati, što je ona svojim potpisom i ovjerila. Prema optužnici, računovodstvo joj je tako obračunate prekovremene sate moralo platiti. Riječ je o ukupnom iznosu od oko 90.000 kuna, dok je državni proračun oštećen za najmanje 249.687 kuna, što je iznos od 33.139 eura.

Častila se u restoranu službenom karticom iako na to nije imala pravo

Druga točka optužnice tereti Seiter Šverko da je od siječnja 2012. do kolovoza 2015. privatne troškove plaćala službenom karticom.

Tužiteljstvo je utvrdilo da se bivša ravnateljica častila u restoranu iako na to nije imala pravo. Potpisala je da troškovi konzumacije hrane mogu biti plaćeni s računa NSK, što je voditeljica odsjeka i napravila. Prema optužnici, tako je pomogla ravnateljici u zlouporabi položaja.

"Time je prvookrivljenici pribavljena nepripadna imovinska korist u ukupnom iznosu od 189.548 kune odnosno 25.157 eura, za koliko je oštećena ustanova", reklo je tužiteljstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.