Bitka kod Praga - početak rivalstva između Austrije i Pruske

Foto: Wikipedia

Kada je Prusko kraljevstvo izazvalo Karlovu odluku o imenovanju svoje kćeri Marije Terezije novom caricom Svetog Rimskog Carstva, bilo je svima jasno da Europa ima novog političkog igrača na sceni. Premda je Austrija imala glavnu ulogu u zbivanjima u Srednjoj Europi sve do 19. stoljeća, svojeg je konkurenta dobila tijekom Sedmogodišnjeg rata. Bitka kod Praga pokazala je svu moć moderne pruske vojske i započela rivalstvo koje je potrajalo sto godina.

Pruska se iz provincijalne kraljevine u 17. stoljeću razvija u vrlo snažnu militarističku državu u 18. stoljeću. Tijekom prve polovice 18. stoljeća, pruski kralj Fridrik I ulaže velike napore u vojnu organizaciju. Ako Pruska planira biti respektabilna i moćna država, mora biti u mogućnosti braniti svoje granice. Na prusku žalost, sa svake strane prijeti opasnost: Francuska na zapadu, Rusija na istoku i Austrija na jugu.

Za vrijeme Sedmogodišnjeg rata dogodilo se najgore, savez protiv Pruske potpisale su sve tri monarhije. Pruska je u ovom ratu sklopila savez s Ujedinjenim Kraljevstvom koje je skretalo pozornost na sebe kako bi barem Francuska bila manje fokusirana napadati Prusku.

Najveći sukob dogodio se između Austrije i Pruske. Austrija, pod vodstvom Marije Terezije, htjela je povratiti pokrajinu Šlesku koju je Pruska okupirala u ratu nekoliko godina ranije. Premda svjesni moći pruske vojske, Austrija je imala svoje saveznika koji bi joj omogućili pobjedu. Rusiji doduše, kao i uvijek, treba jako puno da mobilizira svoju vojsku. Upravo je zato Fridrik II odlučio napasti prvi. Nanio je Austriji teške poraze premda je imao manju vojsku, a uskoro dolazi do Praga.

Neuspjela opsada Praga

6.5.1757. započinje bitka kod Praga u kojoj je Fridrik demonstrirao svu moć pruske vojske. Njegovo pješaštvo bilo je raspoređeno u manje jedinice i moglo se brže kretati, dok je austrijska vojska zadržala stari model velikih jedinica. Nakon inicijalnih pruskih pobjeda, Austrijanci su bili prisiljeni povući se u grad i spremiti se za opsadu.

Opsade fortificiranih gradova su vrlo skupe i duge operacije, no Austrija je samo trebala pričekati da se mobilizira ruska vojska, kao i da dođu austrijska pojačanja. Nakon par tjedana opsade, pruska se vojska počela povlačiti.

Sedmogodišnji rat završio je statusom quo, barem što se tiče Austrije i Pruske. Fridrika je najviše spasila činjenica da se Rusija naglo povukla iz rata kada je za tron sjeo Petar III, inače veliki fan aktualnog pruskog kralja. Njegova prva odluka bila je povući se iz rata i pustiti Pruse na miru.

Austrija i Pruska tada odlučuju okončati iscrpljujući rat: Austrija nije povratila Šlesku, a Pruska je preživjela. Ove dvije zemlje postat će saveznice protiv Napoleona, a onda će usred 19. stoljeća ponovo zaratiti oko prevlasti u Srednjoj Europi. Pruska će taj rat dobiti te ubrzo osnovati Njemačko Carstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.