Biljana Plavšić: Mladić je sve radio u interesu RS, nemam ni jednu ružnu riječ o njemu

BILJANA PLAVŠIĆ, bivša predsjednica Republike Srpske koja je već osuđena na Haškom sudu, je teško primila vijest o uhićenju generala Ratka Mladića te kaže kako ne može naći niti jednu ružnu riječ protiv njega.

Plavšić tvrdi da Mladića nije poznavala samo kao zapovjednika vojske već i kao čovjeka te je s njim i njegovom obitelji bila i u najtežim trenucima kada su izgubili kćer Anu, pišu Novosti. Mladić i Plavšić su često razgovarali o pitanjima koja su se odnosila na Republiku Srpsku.

O Mladiću Biljana Plavšić javno nikada nije rekla niti jednu ružnu riječ. "Za tako nešto, zaista nije bilo potrebe. Ako je suština kompletna ljudska vrijednost, onda je ta suština general Mladić", rekla je Plavšić i dodala kako je sve što je željela reći o Mladiću napisala tijekom boravka u švedskom zatvoru i objavila u knjizi "Svjedočim". 

Mladića nagovorila na odlazak sa čela vojske

U njoj je objasnila da je kao predsjednica RS imala tu "nesreću" da uvjeri Mladića da se povuče s mjesta zapovjednika vojske 1995. godine. Plavšić mu je objašnjavala da mora podnijeti ostavku, jer je haška optužnica već bila podignuta.


"Išlo je teško, iako sam bila svjesna da mu je Republika Srpska bila vrhovno načelo. Te da smo se dužni za nju žrtvovati do kraja. Lomio se: Je li ta žrtva nužna i što se njome postiže", opisala je njezin posljednji susret s Mladićem Biljana Plavšić.

Kasnije je u Mladićevoj prisutnosti odluku o ostavci rekla i Glavnom stožeru koji nije bio za odlazak Mladića. "Jedan je general govoreći i zaplakao. A i ja sam se cijelo vrijeme borila da se to ne dogodi i meni. Isto nas boli - nepravda", napisala je Biljana Plavšić i dodala kako je nakon toga sastanka do ponoći razgovarala nasamo s Mladićem.

"Ne bih potpisao da su me tražili Momo ili Radovan"

"Uzeo je papir na kojem je bio tekst ostavke. Nije ništa mijenjao. Potpisao ga je i rekao: 'Da su ovo od mene tražili Momo ili Radovan, ne bih potpisao. Učinit ću to zbog vas'", napisala je Mladićeve riječi u knjizi Biljana Plavšić, koja je prošle godine izašla iz švedskog zatvora u kojem je provela osam godina zbog zločina protiv čovječnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.