Barišić podržava peticiju protiv plagiranja, ali ne osjeća da se odnosi na njega

Foto: FaH

MINISTAR znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je kako podupire peticiju "Stop plagiranju u Hrvatskoj", koju je dosad potpisalo 11.400 građana sa zahtjevom da vlada i sabor podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje, ali i poručio kako nema osjećaj da se ta peticija na bilo koji način odnosi na njega.

"Itekako podržavam svaki oblik zalaganja protiv korupcije i plagiranja, ali ne osjećam da se ova peticija na bilo koji način odnosi na mene", rekao je Barišić novinarima u Glini, zamoljen da komentira optužbe sveučilišnog profesora i znanstvenika Ivana Đikića da je on (Barišić) "dokazani plagijator" te da je "učinio niz nečasnih radnji".

Tvrdi kako je poznato da plagijata nije bilo

"Taj sam slučaj već mnogo puta komentirao, a poznato je da plagijata nije bilo, o čemu su se sva tijela izjasnila. A za Odbor za etiku, znanost i visoko obrazovanje, koji je politički manipulirao cijelom situacijom, odlukom Ustavnog suda je sasvim jasno utvrđeno da je sve što je donosio bilo neustavno, stoga ne bih ništa komentirao", rekao je Barišić.

Na novinarsku opasku da je uvođenje etičkih standarda u hrvatskom obrazovnom sustavu "velika rak-rana", odgovorio je kako javnu klevetu smatra još većom.

Inače, peticijom "Stop plagiranju u Hrvatskoj" njezini inicijatori te potpisnici zahtijevaju da se u Hrvatskoj uvede nulta stopa tolerancije na plagiranje, te uspostavi pošten i odgovoran odnos prema radu, a posebice u akademskoj zajednici.

Od vlade i sabora traže da se u Etički kodeks sabora, kao i u postojeći Etički kodeks državnih službenika, unesu odredbe prema kojima plagiranje koje su počinili javni dužnosnici, a koje su utvrdila nadležna tijela, predstavlja tešku povredu etičnosti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.