Bandićevi suradnici proglašeni krivima, namještali kućice i šatore. Neće ići u zatvor

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

BIVŠI bliski suradnici preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nepravomoćno su proglašeni krivima na Županijskom sudu u Zagrebu za aferu Bundekfest. USKOK ih je optužio za pogodovanja ugostiteljima na gradskim manifestacijama.

Radi se o Ratimiru Jurekoviću, Josipu Nalisu, Josipu Katiću, Zdenku Antunoviću i Tediju Lušetiću. Optuženi su da su nezakonito zaradili preko 6.4 milijuna kuna malverzacijama na Bundekfestu 2013. godine.

Jureković je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora, a Nalis je dobio 11 mjeseci zatvora. Obojici su kazne zamijenjene za rad za opće dobro. Istu kaznu dobio je i Antunović. Katić je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a Lušetić je dobio uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Moraju platiti troškove suđenja. Uz to, Antunović mora platiti kaznu od 30.000 kuna, a Lušetić kažnu od 45.000 kuna.

Protiv Antunovića je odbijena optužba za primanje mita od 50.000 kuna. 

Dodjeljivali poslove obrtima i tvrtkama koje su sami odabrali

Jureković je, po tvrdnjama USKOK-a, od listopada 2013. do siječnja 2014., kao stručni savjetnik u gradskom Uredu za poljoprivredu od tadašnjeg ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Nalisa zatražio da tvrtkama povezanim s ugostiteljem Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića. Nalis je potom izbjegao postupak javne nabave te je Katiću omogućio pružanje usluga u šatoru gdje je promet procijenjen na najmanje 4.1 milijun kuna.

Lušetića terete da je kao zamjenik pročelnika za kulturu od srpnja do listopada 2013. iskoristio svoj autoritet i protivno Zakonu o javnoj nabavi naredio Nalisu, kao šefu ustanove koja je bila tehnički izvršitelj Bundekfesta, da sklopi ugovore s tvrtkama koje je on prethodno odabrao. Time je dvjema obrtima i jednoj tvrtki navodno omogućio poslove vrijedne više od 880 tisuća kuna.

Godinu kasnije sličan je posao, navodno, odradio Antunović kao glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza. Nakon što ga je gradonačelnik Milan Bandić 2014. zadužio da u ime grada vodi organizaciju Bundekfesta, od Nalisa je zatražio da pružanje usluga ugovori s prethodno odabranim zakupcima pa je Nalis poslove vrijedne oko 2.4 milijuna kuna dodijelio trima tvrtkama i jednom obrtu.

USKOK Antunovića tereti i da je 2011. tražio mito od čelnika tvrtke koja je organizirala Zagrebački karneval 2011., a sve nakon što se s interesom za organizaciju te manifestacije tvrtka obratila Uredu gradonačelnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.