Azeri nakon osvajanja Karabaha zatvorili armenske lidere: "Otrovali su umove"

Foto: Profimedia

Četiri bivša čelnika regije Nagorno-Karabah koja je bila nastanjena etničkim Armencima zatvorila je azerbajdžanska državna sigurnosna služba i odvela ih u glavni grad Baku, izvijestila je danas državna agencija Azerbaijani Press Agency (APA).

Međutim, tri druga bivša čelnika Karabaha stigla su sigurno u Armeniju, izvijestila je armenska državna novinska agencija Armenpress.

Preuzeli kontrolu nakon tri desetljeća

Azerbajdžan je nakon tri desetljeća preuzeo kontrolu nad Nagorno-Karabahom brzom vojnom operacijom 20. rujna te je obećao osuditi "kriminalno" separatističko vodstvo, za koje tvrde da je otrovalo umove populacije.

Gotovo svih 120.000 stanovnika Karabaha otad je pobjeglo u Armeniju iz straha za svoju sigurnost. No Azerbajdžan je uhitio Rubena Vardanjana, bivšeg čelnika karabaške vlade, te Levona Mnatsakanjana, bivšeg zapovjednika separatističke vojske Nagorno-Karabaha, na kontrolnim točkama.

Karabah nakon raspada SSSR-a funkcionirao kao odmetnuta država 

Danas je APA rekla da su uhićena tri samoproglašena predsjednika Nagorno-Karabaha, Arkadij Gukasjan, Bako Sahakjan i Araik Arutjunjan, kao i bivši predsjednik parlamenta David Iškhanjan.

Međutim, bivši državni ministar Artur Arutjunjan, bivši ministar unutrašnjih poslova Karen Sarkisjan, kao i bivši čelni čovjek sigurnosne službe Karabaha Ararat Melkunjan ušli su u Armeniju u utorak, rekao je Artur Arutjunjan, prema Armenpressu.

Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, no od 1990-ih i raspada Sovjetskog saveza funkcionirao je kao odmetnuta država naseljena etničkim Armencima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.