Austrijski parlament u ponedjeljak glasa o povjerenju kancelaru Kurzu

Foto: EPA

PREDSJEDNIK austrijskog parlamenta zakazao je za ponedjeljak, 27. svibnja, glasanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu koji je oslabljen poslije odlaska partnera krajnje desnice (FPOe) nakon afere Ibiza.

Predsjednik parlamenta Wolfgang Sobotka koji je, kao i Kurz, član Austrijske pučke stranke (OeVP), predložio je u utorak da se prijedlog o glasanju o povjerenju prouči nakon nedjeljnih europskih izbora "radi mirne rasprave utemeljene na činjenicama".

Raspala se koalicija

Pošto se u subotu raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja tajne videosnimke koja kompromitira nacionalističkog čelnika Heinza-Christiana Strachea, politička kriza u Austriji se širi i sada prijeti kancelaru Sebastianu Kurzu (32).

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe), u utorak je izjavio da će njegova stranka, koja se nalazi pod salvom kritika zbog skandala svog bivšeg šefa, podržati izglasavanje nepovjerenja konzervativnom kancelaru Sebastianu Kurzu.

Austrijski Oe24 naveo je Kickla koji je rekao da FPOe neće sam predložiti glasanje o povjerenju, ali da će povući potporu Kurzu ako netko drugi predloži takvo glasanje.

FPOe bi mogao glasati protiv njega

Kurz je u ponedjeljak smijenio ministra Kickla, nakon čega su svi ministri iz FPOe-a dali ostavke.

"Bilo bi gotovo naivno da Kurz smatra da mi, FPOe, vjerujemo njemu nakon što je on pokazao nepovjerenje prema nama", rekao je Kickl.

U anketi objavljenoj u ponedjeljak, FPOe je izgubio potporu od 5 postotnih bodova i sada je na 18 posto, dok su Kurzovi konzervativci narasli za 4 postotna boda i sada uživaju potporu od 38 posto.

Parlamentarne izbore najavio je kancelar nakon objavljivanja dijelova tajne videosnimke na kojoj predsjednik FPO-a Strache na Ibizi, u Španjolskoj, 2017. u razgovoru s tobožnjom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja u Austriji.

Skandal u Austriji

Skandal koji potresa austrijsku političku pozornicu nekoliko dana prije europskih izbora, završio je za nekoliko dana Stracheovom ostavkom na sve dužnosti, pa tako i onu vicekancelarsku, a potom i odlaskom svih ministara FPOe-a iz vlade.

No neki oporbeni čelnici ocjenjuju da i kancelar Kurz, predsjednik konzervativne stranke OeVP-a, treba dati svoj mandat na raspolaganje prije prijevremenih izbora u rujnu.

"Želimo da prijelazna vlada u cijelosti bude sastavljena od stručnjaka jer mislimo da samo takvo rješenje može osigurati povjerenje i stabilnost u ovom teškom trenutku", upozorili su u utorak socijaldemokrati u SPOe-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.