AUSTRIJSKI EUROZASTUPNICI "Bleiburg je fašistička manifestacija, tamo slave ustaše i štete ugledu Austrije"

Foto: Index

ČINI se da će uobičajeni ustaški dernek koji se svake godine u svibnju održava kod austrijskog gradića Bleiburga ove godine biti održan uz sve veće i sve glasnije prosvjede austrijske javnosti.

Nakon što je jedna udruga pokrenula online kampanju protiv komemoracije na Bleiburgu, koju europski mediji u opisuju kao “najveći neonacistički skup u Europi”, protiv ustaškog derneka je odlučilo istupiti i troje austrijskih europarlamentaraca.

Eurozastupnici desno-centrističke i u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP), Othmar Karas, socijaldemokrat Josef Weidenholzer i liberalka Angelika Mlinar su za 24. travnja najavili press konferenciju u Kući Europe u centru Beča na kojoj će govoriti o tome kako se “na austrijskom teritoriju održava najveći fašistički skup u Europi”.

 
 
Okupljanje hrvatskih ustaša i neonacista pod krinkom vjerske komemoracije
 
U najavi za press konferenciju se navodi kako Austrija “svake godine u svibnju postaje mjesto fašističkog hodočašća na Loibacher Feldu”, te da se i više od “dvadeset tisuća hrvatskih fašista i neonacista sakuplja pod krinkom vjerske komemoracije za pale vojnike ustaške vojske”. Naglašava se da je ove godine tužna obljetnica Hitlerovog Anschlussa Austrije u nacističke Njemačku, te da tolerancija prema događaju na kojem se vijore fašističke, odnosno ustaške zastave i obilježja “nanosi štetu ugledu Austrije”. 
 
Troje austrijskih eurozastupnika s desnice, liberalnog centra i socijaldemokratske ljevice se pridružuju zahtjevima Židovske općine, te Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora (DÖW) da se ustaškom derneku kod Bleiburga treba odlučno suprotstaviti. Oni tu navodnu komemoraciju opisuju u najavi svoje press konferencije kao “fašističku manifestaciju”.
 
Hrvatski sabor je pokrovitelj događaja koji u Austriji opisuju kao "fašističku manifestaciju"
 
Bit će zanimljivo čuti što će na pressici reći Karas, Weidenholzer i Mlinar, s obzirom na to da je i sama najava njihovog istupa prilično eksplozivna i jasna u oštroj osudi skupa na Bleiburgu, koji se pritom održava pod pokroviteljstvom sabora RH. 
 
Hrvatski sabor dakle institucionalno podržava događaj koji austrijski eurozastupnici i tamošnja židovska općina opisuju kao “fašističku manifestaciju” i “najveći neonacistički skup u Europi”. Zanimljivo je da ono što istaknuti austrijski političari smatraju štetnim za ugled Austrije naš sabor smatra vrijednim pokroviteljstva.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.