Živi zid o slučaju "Žeravica": Ovo je samo jedan od dokaza, policija redovno prekoračuje ovlasti

Foto: Index

UDRUGA Živi zid naglašava u svom priopćenju kako se "policijsko iživljavanje nad vlastitim građanima očito  nastavlja".

"Nakon brutalne deložacije u Kninu čiju snimku je vidjelo 170.000 ljudi, u javnost je isplivala nova šokantna snimka – ona u kojoj policija maltretira Antuna Žeravicu zbog toga jer im nije dao osobnu iskaznicu. Policija ga je privela uz sredstva prisile (suzavac, lisice i tjelesna snaga) iako nije počinio nikakav prekršaj kakvim bi zaslužio takvo postupanje.

Da apsurd bude veći, nije bilo niti potrebe za utvrđivanjem identiteta jer se radi o dubrovčanima manje više poznatoj osobi.

Samim time postavlja je pitanje, koja je bila svrha takvog policijskog postupanja? Mi smatramo da se radilo o pokušaju nasilnog nametanja autoriteta i razvijanja refleksne poslušnosti građana spram policije.

Budući imamo iskustva s policijskim postupanjem, moramo reći da slučaj Antuna Žeravice nije usamljen i da policija redovito prekoračuje svoje ovlasti, pa čak i otvoreno krši zakon, čega smo svjedoci na skoro svakoj deložaciji.

Ono što je bitno za zapaziti jest da za takvo postupanje imaju podršku vrha policije i da policajci koji na neprimjeren način postupaju prema građanima ne snose nikakve sankcije.

Ovom prilikom želimo Antunu Žeravici zaželjeti brz oporavak, te izražavamo nadu da mu oči nisu trajno oštećene od prskanja suzavca u oči.

Također, zahvaljujemo se index.hr portalu jer je prvi i zapravo jedini mainstream medij koji je tu snimku objavio", stoji u priopćenju Živog zida. .

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.