Vrdoljak odgovorio biskupima: Svaku noć idem leći s 370.000 nezaposlenih, pokušavam nešto za njih napraviti!

Foto: Dragan Matić/Cropix

"NIJE to rasprodaja javnog dobra već ubrzavanje investicijskog ciklusa", reagirao je na kritike Hrvatske biskupske konferencije ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Zakon o strateškim investicijama ide, rok za javnu raspravu neće se produžiti jer ministar zbog nezaposlenosti, kaže, noćima ne spava. "Pitajte 360 tisuća građana koji nemaju posao da li žele da dalje čekaju, pitajte one tisuće koje čekaju investicije da li žele čekati opet šest mjeseci. Ja osobno mislim da trebamo pustiti tako, a onda o svakom pojedinačnom projektu razgovarati. Ja svaku noć idem leći s 370 tisuća ljudi koji nemaju posao i pokušavam nešto za njih napraviti. U nečemu ću uspjeti, u nečemu neću", rekao je Vrdoljak.

"Taj zakon ne uzima javno dobro, taj zakon ne ruši nikakve postupke koji nisu danas definirani u drugim, postojećim projektima"

"Moramo osigurati pravo građanima na rad i dati šansu investicijama, a ne dizati žučne rasprave", dodaje Vrdoljak i napominje: "Taj zakon ne uzima javno dobro, taj zakon ne ruši nikakve postupke koji nisu danas definirani u drugim, postojećim projektima. Samo ih ubrzava. Za sve to bi trebalo možda dvije godine, a po ovom zakonu će trebati puno kraće za sve te postupke", rekao je Vrdoljak istaknuvši kako je takav primjer Dina Petrokemija.

"Ako prođe Zakon o strateškim investicijama, mi bi tada platili to zemljište, stavili na poseban račun, a kada se riješe imovinsko-pravni odnosi, onda oni isplate radnicima ono što treba. Bez tog zakona mi smo sada blokirani kod plaćanja zemljišta u Dini", naveo je primjer ministar gospodarstva.


Vrdoljak je demantirao da će zakon pogodovati samo krupnom kapitalu i ulagačima a onemogućiti ulazak malih domaćih investitora na tržište. "150 milijuna kuna nije jedini uvjet", kaže. "To je samo načelna financijska granica u slučaju da se ne nađe inovacijski, konkurentni, izvozni interes i potencijal. Mislim da i manje stvari trebaju biti fokus razmišljanja jer se često strateški, ako dugoročno gledamo, velike stvari uvijek pokrenu s malim koracima", izjavio je Vrdoljak.

Karamarko: Gospodarska situacija je katastrofalna, Vlada nema rješenja, ne znaju što bi sami sa sobom, a kamoli s gospodarstvom

Protivljenje Hrvatske biskupske konferencije Zakonu o strateškim investicijama u Zadru je komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Tvrdim da Crkva isto ima društvenu odgovornost i da je faktor koji mora sudjelovati u kreaciji društvene stvarnosti, pogotovo u onom dijelu kada je u pitanju neka nepravda, nezakonitost, zaštita života itd. Mislim da imaju pravo prosvjedovati i biti protiv takvog zakona. Moramo vidjeti kako on izgleda pa ćemo donijeti naš sud", rekao je Karamarko.

Vladajuće će sutra na aktualnom satu upozoriti na stanje u zemlji, najavljuje Karamarko. "Gospodarska situacija je katastrofalna. Oni nemaju rješenja, ne znaju što bi sami sa sobom, a kamoli s gospodarstvom, tako da sam vrlo skeptičan", rekao je Karamarko osvrnuvši se na česte poruke iz Vlade koji pozivaju ne jedinstvo svih opcija kada su u pitanju strateške odluke.

"Sve što je korisno za Hrvatsku, sve što će doprinijeti da se u Hrvatskoj živi kvalitetnije, sve što će doprinijeti tome da se zaustave negativni trendovi u gospodarstvu, HDZ će podupirati", istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Lesar: Katastrofa! Krše zakon u svim postupcima dosadašnje privatizacije

"Katastrofa!", jasan je laburist Dragutin Lesar. "Krše zakon u svim postupcima dosadašnje privatizacije. Namjera da se poljoprivredno i šumsko zemljište može izdvojiti iz javnog dobra u svrhu posebice privatnih investicija- je djelo protiv naroda i države", naglašava Lesar.

Protiv prijedloga Zakona digli su se i zeleni, a organizirano je i on-line potpisivanje peticije koja je do sad prikupila više od šest tisuća potpisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.