Video - Kao da je Franco još živ: Španjolska policija brutalno pendrečila studente u Valenciji

ULICE Valencije jučer su crvenile kao što se nikad prije nisu crvenile. Ne, nije se čuvani festival borbe rajčicama La Tomatina preselio u grad iz obližnjeg Bunola. Ulice Valencije crvenile su se od krvi lokalnih studenata i srama onih koji su se na najbrutalniji mogući način za to pobrinuli.

Mirne demonstracije španjolskih studenata protiv rezova u obrazovanju jučer su u Valenciji ušle u svoj četvrti dan, ali ovog se kobnog ponedjeljka nije sve mirno završilo. Šef lokalne policije Antonio Moreno za to se pobrinuo poslavši hordu naoružanih specijalaca koje je doslovno poslao u lov na studente. Ako mislite da pretjerujemo u opisima, pogledajte snimke, jer one govore više od tisuću riječi.

Sve je podsjećalo na Pamplonu, samo su bikovi bili plavi

Fotografije i snimke s mjesta događaja pokazuju mlade ljude krvavih lica i razbijenih glava i policiju koja mlati sve pred sobom. Slične scene gomile ljudi koja panično trči ulicama dosad su u Španjolskoj bile rezervirane za Pamplonu, samo što su mladiće i djevojke ovog puta umjesto razjarenih bikova jurili još razjareniji specijalci u punoj ratnoj spremi.


Španjolski list El Pais navodi kako su na studente ispaljivani i gumeni meci. List navodi da službene brojke govore o najmanje 26 uhićenih, među kojima je i nekoliko maloljetnika. Prijavljeno je samo 17 ozlijeđenih, ali je stvarni broj vjerojatno puno veći.


Nema milosti za neprijatelje

Da ugođaj "Francove Španjolske" bude potpun, pobrinuo se ministar unutrašnjih poslova Jorge Fernandez Diaz, koji je kazao kako je pojedini policajac možda malo i pretjerao u primjeni sile, ali uz naznaku kako" policija mora reagirati na ekscese".


Pritom je još i stao u obranu već spomenutog šefa policije Morena, koji je izazvao sablazan kada je na pitanje o broju policajaca koje je poslao na ulice odgovorio tvrdnjom da "tu informaciju neće dijeliti s neprijateljima". Uz naznaku kako "velika studentska agresija zahtjeva proporcionalni odgovor".

"Ma to se on nespretno izrazio. Ljudski je griješiti. ja razumijem što je želio reći, ali nije se najsretnije izrazio", imao je razumijevanja za Morena ministar Diaz, prenosi El Pais.

Pendrek lomi kosti, ali ne i duh

Na kraju valja napomenuti kako su policijski pendreci možda i slomili koju studentsku kost, ali ne i njihov duh, čemu svjedoči činjenica da su nakon krvavog jutra u Valenciji navečer ponovno izašli na ulice i u znak prosvjeda okružili zgradu sveučilišta. Jučer su možda izgubili bitku, ali njihova borba svejedno se nastavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.