Uhićeni Pavićevi partneri izmuzli od države 14 milijuna kuna za projekt kobiljeg mlijeka

ZAGREBAČKA policija sinoć je uhitila pet osoba i to bivšeg čelnika tvrtke Dalta Antuna Crlenjka, čelnika tvrtke Vilinske poljane Davora Vlajčevića te još tri osobe odnosno Damira Rihtarića bivšeg čelnika Kamenskog, bivšeg zaposlenika Hrvatske poštanske banke Ivana Sablju  i Petra Tonkovića bivšeg čelnika Fonda za razvoj i zapošljavanje. 

Iako se dalo zaključiti da je riječ o dugo očekivanom raščišćavanju afere Kamensko, s obzirom da su Crlenjak i Vlajčević obnašali visoke funkcije u Kamenskom, kako doznajemo, ipak je riječ manjem kraku te afere odnosno o postupanjima za nikad realizirani projekt "Uzgoja konja i proizvodnja kobiljeg mlijeka".

Tu informaciju potvrdio nam je odvjetnik Antuna Crlenjaka, Mate Matić, kazavši kako su uhićeni zbog spornog kredita države od 14 milijuna kuna. Državno odvjetništvo potvrdilo je danas oko 14.30 sati kako je riječ o aferi s kreditom za projekt proizvodnje kobiljeg mlijeka, te da istraga oko Kamenskog i dalje traje. 

> Ministarstvo gospodarstva prijavilo DORH-u tvrtku Vilinske poljane!

> Panika u Popijačevu uredu: Pavić, Vlajčević i Crlenjak moraju odmah vratiti 14 milijuna kuna

> Index doznaje - Država je pomogla u rasturanju Kamenskog: Vilinskim poljanama milijuni za uzgoj pastuha


Naime, tvrtka Vilinske poljane, koja je danas u suvlasništvu Ninoslava Pavića i Davora Vlajčevića, kao sudužnik dobila je 2008. godine za vrijeme Ive Sanadera od Ministarstva gospodarstva, čak 14 milijuna kuna vrijedan strogo namjenski kredit za "uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka".

Index je objavio ugovor o dugoročnom kreditu iz kolovoza 2008. godine koji je zaključen između državnog Fonda za razvoj i zapošljavanje te Eko Grad d.o.o. Vukovar kao korisnika kredita te Vilinskih poljana kao sudužnika. Ugovor je vrijedan 14 milijuna kuna, a bio je strogo namjenski. Direktor Eko Grada je Antun Crlenjak, prvi čovjek Kamenskog, ali i sporne tvrtke Dalta. Vlasnik je Vlajčević.

Tada smo ustvrdili kako iz financijskih izvještaja za 2009., kao i za 2010. godinu nije bilo razvidno gdje je novac utrošen, a istraživanjem smo utvrdili kako sporna tvrtka nema farmu ni konja ni kobila.

Ne samo to. Kao zalog za osiguranje tog kredita naveden je sportsko-rekreacijski centar za jahanje u vlasništvu Vilinskih poljana u vrijednosti od 9 milijuna kuna, No, ni taj centar ne postoji do danas.

Predali dokumentaciju DORH-u prošle godine


Kako je Index svojedobno ekskluzivno objavio, Ministarstvo gospodarstva u prosincu je prošle godine predalo Državnom odvjetništvu spis Vilinske poljane.

Index je u sklopu istraživanja oko namjernog uništavanja tekstilnog diva Kamensko u centru Zagrebu, tako došao do podataka kako su sporne tvrtke raspolagale i državnim novcem kao bi započeli operaciju "Kamensko".

Sistematski pregledi kod majke čelnika Fonda

Zanimljivo je kako se otkrilo da je bivšeg direktora Kamenskog Rihtarića Vlajčević nagovorio u rujnu 2008. godine da potpiše 260.000 kuna vrijedan ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice Kamenskog s ginekološkom ordinacijom majke Petra Tonkovića, inače čelnika Fonda za razvoj koji je i dao kredit za kobilje mlijeko.

Podsjetimo kako je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo jednomjesečni istražni zatvor za bivše čelnike propale tekstilne tvrtke Kamensko,a o tome će danas odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Što kaže DORH

Podsjetimo da je u studenom prošle godine policija već podnijela kaznene prijave protiv Davora Vlajčevića i Antuna Crlenjaka za malverzacije u tvrtki Dalta. Tada su bili uhićeni pa vrlo brzo iza toga i pušteni na slobodu. 

Državno odvjetništvo potvrdilo je napise Indexa, a u posebnom priopćenju stoji kako je zatražen istražni zatvor za petoricu osumnjičenika. Njihovo priopćenje u kojem su potvrđeni napisi Indexa, objavljujemo u cijelosti.


"Postoji osnova sumnje da su, od 14. listopada 2008. do 10. ožujka 2009. u Zagrebu, prvoosumnjičenik kao predsjednik Uprave jednog fonda, na traženje i nagovor drugoosumnjičenika i trećeosumnjičenika; nakon što je 1. kolovoza 2008. Upravni odbor fonda donio Odluku o odobrenju kredita u iznosu od 14.000.000,00 kuna trgovačkom društvu iz Vukovara (kojem je direktor bio drugoosumnjičenik, a osnivač trećeosumnjičenik) sa plasmanom sredstava putem jedne banke, a u svrhu realizacije predloženog projekta tog trgovačkog društva o izgradnji farme za uzgoj kobila i proizvodnju kobiljeg mlijeka; naložio da se sredstva u iznosu od 14.000.000,00 kuna doznače na žiro račun te banke unatoč tome što nisu bili ispunjeni uvjeti iz navedene Odluke zbog čega Odluka nije ni stupila na snagu. Sukladno dogovoru prvoosumnjičenika sa četvrtoosumnjičenim direktorom odjela u toj banci, a kojem je bilo poznato da Odluka o odobrenju kredita nije stupila na snagu, je trgovačkom društvu iz Vukovara doznačen ukupan iznos od 14.000.000,00 kn koji je; umjesto da se namjenski utroši kao obrtna sredstva i osnovna sredstva za gradnju zgrade za konje i kupnju kobila; u konačnici raznim fiktivnim ugovorima doznačavan drugom trgovačkom društvu kojem je direktor trećeosumnjičenik, a s tim je društvom trgovačko društvo iz Vukovara imalo Ugovor u poslovnoj suradnji u realizaciji projekta. Nakon toga je to drugo društvo ta sredstva trošilo za svoja plaćanja, a dio sredstava je temeljem Ugovora o zajmu, drugo društvo doznačilo trećem trgovačkom društvu u kojem je drugoosumnjičenik bio predsjednik Nadzornog odbora, a trećeosumnjičenik je bio član Nadzornog odbora.
Potom je petoosumnjičenik kao direktor trećeg društva na nagovor trećeosumnjičenika zaključio 10. rujna 2008. Ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice tog trećeg trgovačkog društva s ginekološkom ordinacijom majke prvooosumnjičenika u vrijednosti od 260.000,00 kuna.
Navedenim kaznenim djelom Državni proračun RH oštećen je za iznos od 14.000.000,00 kuna.

Kako je u Fondu izvršen proračunski nadzor od strane Državne riznice kojim su utvrđene daljnje nepravilnosti, tako je nakon toga Državnom uredu za reviziju stavljen zahtjev za nadzor nad zakonitošću rada fonda u korištenju proračunskih sredstava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.